luni, 4 iunie 2012

Comedii cu Alba ca Zapada

Snow White and the Huntsman (2012) 

 Mirror, Mirror (2012) 
Se pare ca din cand in cand scenaristii de la Hollywood se aduna impreuna la un pahar de bere si cand, discutand vrute si nevrute arunca unul o idee de genul "hai sa reciclam povestile clasice, ce ziceti de o Alba ca Zapada razboinica si de niste pitici talhari?!" starneste atata entuziasm incat mai multi se napustesc asupra ei. Si uite asa se face ca in acelasi an avem nu unul, ci doua filme care isi bat joc de povestea fratilor Grimm cum vor ele. Pardon, le interpreteaza in cheie postmoderna. Acum nu m-as lua de scenariul propriu-zis daca nu ar fi atat de asemanator. Si daca in Mirror, Mirror fragila Alba ca Zapada primeste de la pitici training in tehnicile de lupte (desi fie vorba intre noi o invata mai mult alba-neagra, nu stiu exact la ce-i foloseste in stimularea reflexelor de aparare), Alba ca Zapada cea protejata de vanator (vanator de ce?! de recompense? ca in rest nu l-am vazut vanand nici macar un iepure) are instinctul luptei innascut, ca si pe cel al discursurilor mobilizatoare lamentabile. Piticii sunt in ambele variante niste talhari la drumul mare, iar mama vitrega o practicanta a magiei negre. La partea de imagini si efecte speciale Snow White and the Huntsman primeste un mare plus fata de Mirror..., insa nu suficient pentru o nota de trecere. Va dati seama cat de prost trebuie sa fie celalalt, in ciuda prezentei lui Sean Boromir Stark Bean si a Juliei Roberts, care n-a mai jucat intr-un film bun de mai bine de 10 ani. 
Trecand peste similitudinea scenariilor, la capitolul gafe si wtf-uri, remarc in trecere scrisoarea pe care Alba ca Zapada din Mirror le-o lasa piticilor anuntandu-i ca a plecat, pentru ca, in momentul in care iau hotararea sa porneasca la drum in cautarea ei, sa constate ca n-au altceva de facut decat sa iasa din casa, fiindca fata ii astepta cuminte chiar la intrare... se razgandise, fiindu-i probabil frica sa plece singurica prin padure, daca se intalnea cu lupul cel rau si avea soarta Scufitei Rosii?! Macar aici piticii sunt 7, pe cand in Snow White and the Huntsman sunt... nu se stie cati, exact numarul de care e nevoie pentru ca, dupa ce moare unul, sa ramana la finalul filmului 7, acum nu se stie daca nu s-au mai pierdut si altii prin batalie. Pacat de ei ca au fost adusi de realizatorii filmului intr-o poveste atat de jenanta, ca-s actori unul si unul, incepand cu Ian McShane, remarcabil in Pillars of the Earth si Eddie Marsan, brutalul sot al eroinei din Tyrannosaur sau Toby Jones, il stiti dintr-o multime de filme, cele mai recente fiind Tinker, Taylor, Soldier, Spy, The Hunger Games sau My Week with Marilyn
Dincolo de asta, fiecare film reuseste sa fie exact ceea ce-si propune celalalt: daca drama din ceea ce se vrea a fi abordare comica a povestii consta tocmai in faptul ca nu reuseste decat sa o impinga spre grotesc, ajungand la sfarsit sa te minunezi de ce ar putea fi atrasa Alba ca Zapada de printul cel tont care ajunge intotdeauna in chiloti in fata reginei,  partea comica, as spune tragicomica a povestii cu vanatorul este data de prezenta lui Kristen Stewart, ea insasi o comedie atunci cand incearca sa exprime si altceva decat confuzia care i se citesc tot timpul pe chip. Imi si imaginez momentele dintre cadrele in care urma sa planga (si sunt destule) cand cineva trebuia sa-i aseze lacrimile cu pipeta pe chipul cel inert si inexpresiv. Si asta n-ar fi nimic, dar fiindca personalitatea ei o cere, era nevoie nu de unul, ci de doi protagonisti masculini, care sa ne aminteasca de triunghiul vampir-varcolac-derutata. Astept cu nerabdare continuarea, unde noile aventuri ale Albei ca Zapada se vor centra pe luptele pentru tron si pentru inima ei intre vanator si prietenul din copilarie.... Nuuuu, sper ca nu le-am dat vreo idee! 
Daca Mirror, Mirror e un film prost, irecuperabil si ireversibil, Snow White ar fi avut ceva potential, are atmosfera, are imagini placute, o are pe frumoasa si talentata Charlize Theron in rolul mamei vitrege, insa totul se termina dupa primul sfert de ora cand Alba ca Zapada creste si copila nostima initiala este inlocuita de total lipsita de credibilitate "cea mai frumoasa din tara" printesa. Si asta e un punct asupra caruia nu exista "de gustibus", cine ar spune ca Kristen Stewart arata mai bine decat Charlize nu-i vorba ca are gusturi discutabile in materie de frumusete feminina, ci nu are gusturi deloc, punct! Trecand peste antipatia mea evidenta fata de persoana si personaj, odata cu aparitia ei o ia si povestea razna, mai bine ar fi fost lasata sa traiasca fericita in turn pana la adanci batraneti. Urmeaza o vreme o latura interesanta doar pentru a fi apoi abandonata total (partea cu Mama Naturii), marul otravit se confuzeaza intr-o rezolvare desprinsa din Frumoasa din Padurea Adormita, doar ca, evident, e nevoie de doi iubareti pentru a dezlega vraja, si gata, ca v-am spoilerit destul si fara nicio remuscare, ca sa va scutesc de pierderea a 2 ore din viata!

2 comentarii:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.