luni, 27 mai 2013

3 copii + 1 copil = cariera universitara


David Lodge - Muzeul Britanic s-a darimat!

Am facut o alegere buna pentru "carti de citit pe plaja", de fapt cam stiam ca asa va fi, pentru ca Lodge e un autor care se citeste usor, te prinde, te amuza pe alocuri cu genul de umor britanic pe care eu il gust cu placere, si stie sa abordeze cu relaxare subiecte tabu sau mai delicate. Cartea aceasta, dupa cum ne informeaza prefata, are la baza un episod real din propria-i viata. Ca si personajul principal, Adam Appleby, un tanar cercetator aflat la inceputul unei cariere universitare, catolic, deja tata a trei copii, autorul insusi s-a vazut constrans la inceputul anilor '60, cand pilula contraceptiva era o erezie blamata de dogmele Bisericii Catolice, ca orice alta metoda de programare si control al nasterilor, sa traiasca cu angoasa posibilitatii aparitiei unui copil in conditiile in care situatia materiala nu permitea cresterea si educarea lui. 
Adam si sotia sa Barbara (evident, cei trei copii au nume care incep cu C, D si E), disperati sa nu ajunga la copilul cu litera F, sau, cine stie, sa epuizeze alfabetul dupa cum le dicteaza preceptele morale crestine, traiesc intr-o permanenta teroare a calculelor, tabelelor de control al temperaturii corpului, pentru a stabili cele mai potrivite momente pentru sex. Dar cum prea multa planificare e moartea pasiunii si cum valurile si vanturile vietii bat uneori in alta directie decat cea dorita, inevitabilul pare sa se produca. 
Sub aceste auspicii debuteaza cartea, a carei actiune se desfasoara alert pe parcursul unei zile, din momentul cand  un Adam ingrijorat si abatut porneste spre biblioteca sa studieze pentru teza de doctorat care - spera el - ii va aduce o promovare si, evident, un salariu mai bun.
Constatand cu amar ca literatura vorbeste mai mult despre sex si prea putin despre consecintele sale concrete, copiii, el isi incepe periplul printr-o lume populata de academicieni carieristi, in cautarea subiectului de cercetare  care sa le aduca prestigiul dorit, prin viata sa perindandu-se, pe parcursul unei zile, un american excentric, o batrana mostenitoare a unui manuscris valoros, impreuna cu libertina sa nepoata, un preot care tine o predica impotriva anticonceptionalelor intr-un sex shop, crezand ca se afla intr-o farmacie si multe alte personaje pitoresti sau picaresti. 
Confuzii, calambururi, paradoxuri, parodii literare, o multime de referinte si omagiul lui Lodge adus unor mari scriitori, de la Kafka la Joyce, o succesiune de intamplari si evenimente neasteptate, povestite cu haz si ironie, fac deliciul unei carti care m-a tinut in priza de la cap la coada, in timp ce firele de nisip se amestecau cu semnele de punctuatie de pe pagina si zgomotul de fond al marii imi rasuna in urechi. 
Unele pastise sunt foarte amuzante, cum ar fi cea dupa Kafka, in care vedem parcursul personajului pentru a-si prelungi permisul de intrare la biblioteca. Unele situatii, amuzandu-ne, ne fac sa reflectam, altele insa sunt doar imagini grotesti ingrosate prea mult pentru a le degusta de obicei, dar poate ca asociez placerea data de carte cu cea a locului unde am citit-o, poate disponibilitatea mea pentru ceva usor, relaxant, m-a facut s-o receptez cu mai multa ingaduinta decat intre cei patru pereti ai casei si nu m-a deranjat ceea ce mi s-ar fi parut in alte imprejurari umor de sitcom, de exemplu situatia in care personajul se vede constrans sa plece de acasa purtand lenjeria intima a sotiei.
 Iar tonul relaxat si hazul de necaz m-au facut sa trec peste indignarea legitima in mod normal fata de premiza data, aceea ca ipocrizia sociala se intinde pana in dormitorul propriu unde, daca tot era sa se recurga la mijloace de evitare a unei sarcini, nu inteleg de ce ele ar fi trebuit sa fie asa de alambicate, fiindca tot nu se cheama ca esti un bun catolic, nu? O las asa si zic ca e doar un pretext pentru o carte amuzanta de vacanta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.