duminică, 17 noiembrie 2013

Catre organizatorii de concerte

Niste concerte metal  16 noiembrie 2013 

Fratilor, prieteni or dusmani sau indiferenti necunoscuti, roacari or whatever,

E sambata, deci toata lumea trebuie sa dea buzna sa organizeze concerte, da?! Sa distreze cat mai mult publicul. Si sa-l traga de maneca fiecare cu oferta lui, care mai de care mai apetisanta, sau macar mai "de criza"... Ca doar maine majoritatea nu trebuie sa-si  miste curu' trist la scarbici, right?! Lumea se va trezi la o ora rezonabila, cu un cap mare sau fracturat in zeci de bucati, pierdut in desertaciunea unei noi zile a unei iluzorii libertati dar fericit ca  ziua in cauza este una de trandaveala sau de stare legumicola... Nu va grabiti sa va bucurati de ea, va asteapta o vesnicie de astfel de bucurie in scurt timp (chiar daca vi se pare lung, la scara universului, e mai mic decat un graunte de nisip, asa ca nu va temeti, viata doare dar trece repede) ;)
V-ati prins, asta nu e o cronica de concert,  desi am postat vreo 3 afise ale concertelor care s-au perindat prin seara asta in Bucuresti, ci una de ura si frustrare ... Nu conteaza la care din ele  am fost, fiindca omniscienta mea nu are virtuti de dedublare, si nici nu voi vorbi despre vreunul... fiindca ar fi probabil unul la fel de trist si anonim ca si celelalte... poate cu mai mult sau mai putin succes... Pentru ca asa se intampla lucrurile in metalul underground romanesc... de unde mai nou doar Dudu (dati click cu incredere, cea mai buna piesa a lui, sau puteti incerca si asta) de la Seven mai scoate capul, prin emisiunea de larga audienta si respiratie nationala numita Vocea Romaniei. Nu despre ea este vorba in insiruirea mea de fraze mai mult sau mai putin coerenta... 
Ci despre modul in care organzatorii de concerte (de prin tara sau doar bucuresteni?! Nu stiu, spuneti-mi voi, daca aveti idee) se saboteaza reciproc. Ce bine ca e sambata, ce bine ca tot roacarul poate sa zaca maine ca o larva, revenindu-si din excesul de alcoale, eventual trezindu-se alaturi de o creatura straina, stresata, incurcata si stingherita de propriile-i abuzuri bahice... Ce bine ca la un moment dat va veni ziua de luni si totul va fi uitat iar noi ne vom dizolva din nou in masinaria in eterna miscare, in morisca animalica fara de sfarsit a vanatorului si a prazii, a jocului de a pretinde ca ne/simtim  (nu stiu daca ar trebui sa-l scriu intr-unul sau doua cuvinte)  bine, ca traim, ca timpul ar trece cu folos... ce inseamna oare folos cand vine vorba de implacabilul timp??! Da, bine, truisme... poate as regreta la un moment dat aceasta postare daca as reciti-o, dar nu voi comite imprundenta.
Ok, imi pierd sirul ideatic al gandurilor, nu vorbeam despre mine si despre starile mele aici, ci despre un fapt meschin pe care l-am observat prin underground-ul autohton... Poate o fi si prin maintsream-ul muzical, dar acolo gusturile-s mai variate, mai impartite si masa receptoare mai consistenta. In lumea asta mica insa, exista situatii in care oameni care canta intr-o seara undeva regreta ca nu vor ajunge la un alt concert pe care ar fi dorit sa-l vada. Exista organizatori  de concerte  - nu stiu care va fi ales primul aceasta nefasta zi - care inteleg prin concurenta sabotaj, stiind ca la concertele de gen ar avea aceleasi si aceleasi figuri, pe zi ce trece tot mai ridate, dar incapatanandu-se sa aleaga aceeasi data pentru un un alt show. Cine ar avea de castigat?? Nimeni. De pierdut?! Toata lumea. Si trupele private de publicul care ar fi dorit sa le vada, doar pentru ca in aceeasi seara are concert o alta trupa pe care doreste sa o vada mai mult, si publicul, format din cand in cand chiar din membri ai unor trupe care au concert intr-un alt loc, la kilometri distanta si, nu in ultimul rand, chiar dumneavoastra, dragi capete patrate care va hotarati sa puneti in aceeasi zi, in acelasi oras, la aceeasi ora concerte din acelasi gen... Nu v-ati fi simtit mai comfortabil cu mai multa lume?!
Ceea ce propun eu poate e o utopie, dar poate s-ar concretiza chiar aici, in lumea noastra reala cu mai putine orgolii: daca toti vreti concerte in ziua de sambata (si inteleg optiunea, e cea mai potrivita zi a saptamanii), ce-ar fi, in loc sa incercati sa va furati spectatorii unii celorlalti, sa colaborati, si sa faceti impreuna un fel de "saturday night tour"?! 3 concerte, sa zicem, cate au fost asta-seara, cu un bilet complet la pret de 2 ori doua intrari la pret de una si jumate sau ceva de genul asta; ce-ar fi ca in loc sa vanati capra sau sa rontaiti varza sa incercati sa prindeti cate ceva din fiecare (capra pe varza?! whatever, era rata, dar la romani exista oricum vorba ca "merge si asa"), sa inceapa concertele, sa zicem, la 19, 21 si 23... (sa presupunem ca cel mai apetisant nume penru public se sacrifica si ramane ultimul, ca la orice festival care se respecta si lasa headliner-ul la ora de maxima audienta, de obicei aia la care la noi se alearga dupa ultimul metrou). E drept ca ar necesita un efort suplimentar din partea spectatorului (bilet RATB, bani de taxi, metrou sau depinde unde-s locatiile), dar nimeni nu-l trage de maneca, poate in continuare sa mearga la unul singur din concertele in cauza, sa ramana si sa-si bea mintile dupa aceea acolo,  dar e bine intotdeauna sa existe o alternativa.  Nu de-alta, dar poate se plictiseste exigentul public si vrea altceva.
Cine a avut urechi de auzit, poate o sa ia in seama ce bombaneste un carcotas pe-aici. Poate ca e in natura umana si in continuare stimatii organizatori nu se vor abtine de la a continua concurenta cat se poate de loiala care nu avantajeaza pe nimeni. Vor exista si in viitor concerte in care trupele canta doar pentru prieteni... Daca vor sa asculte o trupa doar pentru placerea personala si pentru a se considera un organizator de concerte si nu se supara, eu nici atat nu o voi face!
Have fun in continuare, stimabili facatori si desfacatori de prestatori de servicii muzicale!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.