miercuri, 16 august 2017

Spre capatul lumii si inapoi - partea I

Superlativele vacantei

Capatul nordic, care altul?! Doar trei ani am putut sa-mi stapanesc dorul de Norvegia, asa ca am pornit din nou la drum. As zice ca e tara cea mai frumoasa din lume, dar n-am vazut (inca) Islanda si nici Noua Zeelanda ca sa ma asigur daca e asa. Alte locuri pot sa aiba puncte de interes, imagini spectaculoase, dar nu ai senzatia, chiar oriunde te-ai duce, ca mergi printr-o vedere.  Va povesteam despre Norvegia acum ceva timp, incepand de pe aici, asa ca unele lucruri o sa le omit, le-am spus deja data trecuta, acum ne-a oferit si o latura mai salbatica, mai neprietenoasa meteorologic, dar cu atat mai spectaculoasa vizual, va dati seama cate mii de cascade temporare se formau pe toti versantii abrupti ce se preling in fiorduri cristaline. 
Si daca va intrebati cum se poate calatori prin Europa pe cont propriu cu buget redus, scotocindu-i toate cotloanele si oprind acolo unde privelistea nu te lasa sa treci mai departe, raspunsul e simplu. Stim cu totii ca problemele principale de rezolvat sunt transportul, cazarea si masa. Acum depinde cat de aventurieri va simtiti. Cel mai economic mod, adaptat unei varste la care confortul si spatiul personal nu sunt atat de importante, este cu autostopul, combinat cu couch surfing. Cunosti oameni, esti mai aproape de miezul lucrurilor, dar ai dezavantajul de a depinde de multi factori exteriori si de a nu ajunge chiar in orice punct ti-ai dori. Am avut un astfel de insotitor, un elvetian cu care am schimbat impresii de calatorie de la Riga pana la Tallinn si l-am depus apoi cu grija la poarta gazdei din acea noapte, care s-a dovedit a nu fi chiar in mijlocul orasului cum ii daduse de inteles, dar si surprizele fac parte din farmecul calatoriei. 
Al doilea mod, cel pe care l-am adoptat si de care m-am indragostit, este cu casa mobila. Rulota si camperul ar fi mai confortabile, dar destul de greoi de manevrat, nu merg la fel de bine pe drumurile inguste, abrupte si curbate norvegiene. In schimb un microbuz, din acela cu trei randuri de scaune, caruia i-am scos randul din mijloc si l-am transformat intr-un pat incapator si perfect pentru doua persoane, a rezolvat dintr-o data doua probleme, transportul si cazarea. Cea din urma, cel putin in Norvegia, se poate face aproape oriunde, gratuit. Ei au conceptul de allemansretten, un drept la libera circulatie ce-i permite oricui sa campeze acolo unde doreste, atata timp cat nu este in mod specific interzis sau nu se afla mai aproape de 150 de metri de o casa. Evident ca responsabilitatile sunt subintelese, nu simte nimeni nevoia sa-ti atraga atentia sa nu lasi gunoi in urma ta, pentru ca nu-si inchipuie cineva ca ai putea sa faci asta. Va dati seama in ce depresie am intrat de cand m-am intors in tara, cand am vazut ca si prin zonele nelocuite, impadurite, farurile civilizatiei autohtone stralucesc in soare sub forma cutiilor de metal sau a peturilor aruncate oriunde. Dar sa nu-mi las firul asocierilor mentale sa zboare spre ceea ce este pe aici... nu inca. Ziceam de cazare. Cat despre masa, stiam de data trecuta ca mergem in cea mai scumpa tara europeana, asa ca ne-am pregatit mai ceva ca exploratorii de pe Fram: paste, conserve, alimente neperisabile care se pot combina repede intre ele pentru a obtine, in 10-15 minute, cu un Primus mic, o mancare pe cinste. Am stat o luna si jumatate plecati, in schimb am luat mancare cam pentru vreo trei. Asa ca acum, in caz de asediu sau calamitate, avem provizii cat sa supravietuim o vreme :). In conditiile astea, cheltuielile absolut necesare s-au limitat la motorina (mai ieftina decat benzina, nu stiu de ce la noi au cam acelasi pret) si transbordari cu diverse ambarcatiuni + bilete de intrare prin locuri (muzee, rezervatii, etc.).
Cam atat cu partea organizatorica, poate imi mai aduc aminte unele lucruri pe parcurs, in incheierea postarii de azi o sa fac un preview in superlative a ceea ce o sa urmeze: 

Cel mai nordic punct al Europei continentale

Cea mai frumoasa vale montana norvegiana

Cel mai frumos oras norvegian

Cel mai ingust fiord norvegian

Cel mai lung tunel rutier din lume


Cel mai lung drum turistic din Norvegia

Cel mai puternic curent maritim din lume 

Cel mai mare acvariu cu apa sarata din Scandinavia 

Cel mai inalt punct de panorama asupra unui fiord din Europa


Cel mai intins platou montan din Europa

Cea mai mare si mai frumoasa biserica de lemn norvegiana 

Cel mai inalt munte german (nu credeam sa aiba asa ceva, dar e mai mare ca Moldoveanu cu vreo 400 de metri) 

Cel mai mare magazin de instrumente muzicale din Europa 

Cea mai lunga punte in stil tibetan din lume (inscrisa in Guiness Book) 
 Nu, nu ariciul (el va deveni cel mai plimbat arici daca are noroc), in spatele lui, o sa ajung eu sa va spun si ce-i cu el, mai spre sfarsitul perindarii europene. Daca am mai uitat sau  neglijat vreun "cel mai" - de exemplu cel mai mare ghetar din Europa nu l-am inclus pentru ca n-am fost (din nou!) pe el, i-am fotografiat doar un colt - o sa-mi aduc aminte pe masura ce o sa rememorez aceasta luna si jumatate care a fost chiar "cea mai", o sa ma uit pe poze iar si iar si o sa constat cu tristete ca ele nu au nici culorile, nici adancimea, nici mirosul, nici proportiile, nici amploarea imaginii reale. Raman doar amintirile si multimea de impresii carora ma pregatesc sa le dau drumul fara sa ma gandesc daca le-o citi sau nu cineva, doar asa, de placerea de a le retrai, intr-o mica masura, povestindu-le.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.