joi, 26 noiembrie 2015

Gangsterii din Boston


Black Mass (2015)

True story Oscar bait! Nu povestea in sine, lipsita de stralucire, a prieteniei dintre un cap al mafiei si un ofiter FBI, cat interpretarea pentru care Johnny Depp (da, el este pe afis, in caz ca nu l-ati recunoscut) ar merita o nominalizare la Oscarul de anul viitor. E drept ca as fi avut nevoie de ceva mai mult ca sa-l consider un favorit personal (probabil ca un impact mai mare al filmului ar fi avut un cuvant greu de spus, dar sezonul de pescuit favoriti si pronosticuri cu care ma amuz anual abia s-a deschis), insa m-a surprins placut. Depp de aici e departe, intr-un sens bun, de rolurile acceptate in ultimii vreo 10 ani doar pentru a se distra. Daca ma gandesc bine, de la Secret Window nu l-am mai vazut jucand ceva serios si asta era acum vreo 11 ani. Serios, dar nu nememorabil, ala memorabil era Gilbert Grape, in '93, pe vremea cand Leo al Caprei in rol de copil cu handicap incepea sa planga dupa Oscar si de-atunci nu s-a mai oprit din suspinat. 
Depp este aici James Bulger, un tip care facea legea in Boston prin anii '70-'80. Detinea controlul  asupra pietei negre de arme si droguri si asupra FBI-ului local, fiind prieten din copilarie cu John Connolly, nu autorul de carti politiste, ci agentul FBI care i-a acoperit multi ani afacerile murdare sub pretextul eliminarii dusmanului comun, mafia italiana. Alianta dintre cei doi i-a permis lui Bulger ani buni sa-si vada linistit de treburile necurate.
Filmul este slefuit vizual, Depp face un rol mare daaar... atat! Din pacate pentru el si pentru regizorul Scott Cooper, ori biografia personajului ales nu a fost destul de ofertanta, ori scenariul nu a stiut cum sa apropie privitorului aceasta "poveste de viata" ce sfarseste in plictiseala. Nu se distinge cu nimic de productia de filme mediocre, e departe de stralucirea unui Godfather, nu inspira o personalitate puternica, in ciuda privirii de gheata a lui Depp, a zambetului ce nu prevesteste nimic bun, a racelii pe care o emana si, probabil, o transfera intregului film, creand acea zona de detasare imposibil de strapuns. Poate pentru ca nu a fost suficient pus in valoare. Imaginea gangsterului fara scrupule ajunge sa se amestece printre celelalte personaje, sa devina una oarecare, eclipsata de cea a framantarilor lui Connolly (Joel Edgerton) si de aparitiile lui Billy (Benedict Cumberbatch), fratele senator ce-si doreste sa stea cat mai departe de afacerile necurate ale celor doi.
Atitudine asta e contrazisa de interpretare si nimic nu se leaga. Scenariul ne aduce in fata un infractor banal, ca multi altii, insa Depp isi propune sa-l faca unic. Desi da senzatia unui film care se doreste linear, cu o structura narativa, constati ca ea ii cam lipseste, ca nu este tocmai un film povestibil si, in afara de ce v-am spus mai sus si de vreo doua scene care incearca sa explice neconvingator transformarea lui Bulger intr-un criminal fara scrupule, nu prea ai de ce te lega. Moare un copil?! Ok, mergem mai departe, fara nici o emotie, fara nici o implicare, nici un fel de incadrare a intamplarii in peisaj, de incercare de construire a unei relatii afective intre spectatori si film.
Chiar nu-mi dau seama de ce s-a facut Black Mass. Ok, film de consum fara pretentii, dar intr-un film cu gangsteri ai nevoie de un fir, de un scenariu coerent, fluent ce-si construieste personajele inainte de a le lichida, sa te ajute sa simti suspansul scenelor de actiune, nu de spatii goale, episoade de asasinari ale unora pe care abia i-ai vazut pe ecran si nu te intereseaza ce se intampla cu ei, dimpotriva, rasufli usurat ca au mai omorat pe unu' de care tot nu-ti mai aduceai bine aminte cine era si de ce trecea prin cadru. Ar fi chiar amuzant sa ia Depp un Oscar cu un film atat de prost si probabil l-ar deprima iremediabil pe Di Caprio. Nu cred ca se va intampla.
Domnule Scott Cooper, domnilor aia patru scenaristi, dati-va la o parte, faceti loc, se pregateste un Irishman la care presimt ca va trebui sa luati notite: taticu' vostru Scorsese isi uneste fortele cu De Niro, Pacino si Pesci si atunci sa vedeti mafie si gangsteri!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.