Eric R. Kandel - Mintea tulburata. Ce ne spun ciudateniile creierului despre noi insine
Pusa sub semnul unui motto semnat de Freud, ce ne spune un lucru de-acum stiut de multa vreme (Mintea e asemenea unui aisberg, doar o septime din masa se afla deasupra apei), cartea lui Eric Kandel, specialist in neurostiinte recompensat cu premiul Nobel, ne vorbeste despre acea parte nevazuta a aisbergului, imposibil de descifrat inca in intregime. Este un domeniu in care s-au facut pasi importanti si, chiar daca unele conexiuni neuronale alterate nu pot fi niciodata refacute, acum putem macar sa intelegem de ce sunt astfel, cum se manifesta diferentele si cum sa reactionam in fata lor pentru a le atenua, pentru a ne putea apropia de o astfel de minte sau, in cazul tulburarilor care nu afecteaza profund capacitatile cognitive, cum ne putem canaliza propriile capacitati si comportamente pentru a ne ajuta sau a-i ajuta pe cei in cauza.
Apropierea de o carte a unui specialist intr-un domeniu in care nu esti tu insuti implicat profesional poate fi intimidanta. Dar cartea aceasta nu incearca sa epateze prin cunostinte, ci vrea sa ti le transmita, sa-si apropie cititorii interesati de mecanismele creierului, chiar daca nu detin notiuni aprofundate de fiziologie si anatomie, pliindu-se bine pe nevoia mea de a-mi intelege propria minte care ma ia uneori prin surprindere, nu neaparat in mod pozitiv...
Pornind de la creiere mai putin complexe decat cel uman, cu care
impartasesc totusi emotii comune, precum teama ori tristetea, neurologia a ajuns
treptat la deslusirea complicatelor increngaturi ale celulelor din
creier. Ii urmam pasii si progresele de-a lungul cartii, cu exemple, planse, desene, chiar si lucrari de arta, completand informatia si facand explicatiile si mai accesibile. Lectura e interesanta atat ca demers de autocunoastere, cat si ca mod de intelegere, de apropiere de cei prizonieri intr-o lume inchisa intre propriile sinapse, unde cu greu mai poate avea acces cineva din exterior, precum cei afectati de autism, Alzheimer, dementa.
Imi plac cartile care imi deschid porti noi catre un domeniu care ma preocupa ca outsider. Iar creierul e cel mai complex si misterios organ din corp, tocmai pentru ca descifrarea functionarii sale nu tine de o singura disciplina, ci asociaza factori genetici, de mediu, endocrinologici si multi altii pentru a urma propriile cai de raportare la realitate. Si imi plac cartile care imi spun lucruri noi, iar aici am aflat o multime, genul acela de informatii care te ajuta sa te mai apropii putin de intelegerea mintii umane si sa nu dai neputincios din umeri, sa vezi poate din timp riscurile si consecintele unor comportamente. De exemplu, nu stiam despre sindromul Williams, opusul autismului, care face copiii extrem de sociabili. Sau despre mutatiile genetice de novo, ce se produc spontan in sperma barbatilor adulti si pot fi transmise de tata viitorilor copii fara ca vreunul dintre parinti sa fi avut gena respectiva. Ele ar putea justifica incidenta autismului, mai ales ca oamenii tind sa aiba copii la varste mai inaintate decat in trecut, cand deja celulele din sperma au suferit un numar mai mare de mutatii. Am aflat despre moduri in care pot fi perturbate circuitele, manifestari la care duc, tratamente, intr-o trecere in revista neexhaustiva si neincarcata de prea multa informatie, exact cum trebuie pentru o carte de popularizare a neurostiintelor.
Continutul este variat si atinge mai multe zone de interes. Nu este doar despre tulburari, ci si despre cum judecatile noastre morale sunt modelate inconstient de emotii (Capitolul destinat creativitatii stimulate de anumite tulburari si artei psihotice s-a intersectat cel mai mult cu interesele mele). Nu stiu ce spune despre mine, de exemplu, testul cu vagonul scapat pe sine care poate fi deviat ucigand unul sau cinci oameni, dar mintea mea ar fi complet incapabila sa ia o decizie instinctiva pe criterii morale unanim acceptate, intre a salva un om sau cinci, pana nu ar avea mai multe date. Daca omor un medic ce poate salva alte vieti si ajut o banda care tocmai fura fierul din calea ferata ducand apoi la alte accidente? Fara aceste date suplimentare despre cine sunt potentialele victime, as lasa hazardul sa-si faca treaba caci nu, chiar n-as sti cum sa reactionez. Sa fie tendinta mea de a despica firul in patru, faptul ca incerc sa nu-mi vad semenii ca pe numere, pentru ca atunci cand o fac ma loveste o criza acuta de mizantropie, o lipsa de empatie totala si as trimite vagonul peste toti 6 sau ceva mai profund? Who knows!? Cert e ca a nu lua nici o decizie, care pentru mine e in multe situatii de viata cea mai buna decizie, nu face parte din interpretarea testului :(.
Cum vede Eric Kandel viitorul neurostiintelor? Progresele facute in genetica, imagistica si urmarirea modelelor animale conduc, dupa parerea sa, la alcatuirea unei noi stiinte biologice care sa contopeasca neurologia si psihiatria intr-o disciplina comuna, sa asigure personalizarea actului medical, reducerea riscurilor de a face o anumita boala, prevenirea schimbarilor ce au loc la o varsta inaintata in cazul schizofreniei, depresiei, sclerozei multiple, anticiparea unor reactii individuale la medicamente. Suna bine, mereu mi-am inchipuit ca medicina este mult mai interdisciplinara decat o face practica actului medical chiar si in secolul XXI, ca prea adesea medicii recomanda anumite tratamente punandu-si ochelarii de cal ai propriei discipline fara sa tina cont de modul in care ele interactioneaza cu starea preexistenta a pacientului, doar in aparenta fara legatura, si asa ajunge doctoru' sa-ti repare piciorul distrugand ficatul... in sfarsit!
Noi, oamenii, suntem atat de asemanatori si totusi atat de diferiti, iar diferenta este data si de conexiunile din creierele noastre. Cartea asta este un alt pas in a le vedea, intelege, una care nu doar prezinta sau compileaza fapte, cum fac prea multe, devenind neinteresante pentru mine, ci emite teorii, le interpreteaza, pentru ca autorul este cu adevarat pasionat de domeniul sau, curios si vrea sa impinga macar un pic mai departe limitele cunoasterii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.