sâmbătă, 5 mai 2012

Salvaţi... gazele pe şest






Mergeam in Vama Veche inainte ca lumea sa se fi ingramadit sa o "salveze" cu orice chip. Era un loc linistit, caruia nu i se dadea prea mare atentie si imi placea asa, in salbaticia lui. Odata cu descoperirea potentialului turistic, extinderea si transformarea in statiune in toata regula, au inceput si operatiunile de salvare. De cine? de ce? Suspectez ca inceputul a fost doar o manevra de marketing, salvati Vama de manele, faceti un mare festival, pe numele lui Stufstock, care sa atraga o anumita categorie de public, dar chiar si asa, sa vina, sa infloreasca afacerile, sa prospere intreprinzatorii, in frunte cu purtatorul stindardului salvarii, Mircea Toma, care si-a ingrosat conturile si obrazul in urma intregii povesti...Continui sa merg in Vama pentru ca, in ciuda suprapopularii din anumite perioade ale anului, exista si luni ca mai, iunie, septembrie, exista si zile din timpul saptamanii cand parca isi recapata tihna de odinioara. Si fiindca, deocamdata, ramane inca mai putin afectata de grobianism si mitocanie decat restul statiunilor.
Insa nu de acea parodie de salvare vreau sa vorbesc, ci de una reala si cat se poate de necesara. Probabil stiti ce a pus la cale guvernul recent cosmetizat impreuna cu compania Chevron, povestea cu extragerea gazelor de sist. Se foloseste aceeasi placa uzata cu "cresterea numarului de locuri de munca si intarirea economiei locale". Profita de naivitatea localnicilor, pentru care gura e mai aproape decat creierul si mai important este ce mananca azi decat cu ce-si vor trata maine bolile "profesionale".
Citez de pe site-ul Chevron Romania: 
"Chevron este totodată decisă să protejeze calitatea aerului prin reducerea emisiilor de la toate operaţiunile noastre ce privesc gazele naturale, inclusiv gazele de şist. Noi proiectăm, construim şi exploatăm sondele astfel încât să reducem emisiile; verificăm integritatea sondelor şi a echipamentelor de producţie şi participăm în mod voluntar la programe destinate minimalizării emisiilor. "
Sa reducem emisiile, nu sa le eliminam. Sa le reducem de la cat la cat?? 
Experientele similare din alte zone ale lumii au aratat ca metoda de exploatare pe care vor sa o aplice si in Romania a dus la desertificare si poluare chimica, sa nu mai amintesc si de faptul ca se bazeaza pe provocarea controlata de cutremure. Cum ramane cu faleza dintre 2 Mai si Vama Veche care se erodeaza continuu? Macar sa pice toata, scapam de o grija. Cum ramane cu zona protejata, cu pesterile subacvatice, cu flora si fauna? Pe cine intereseaza?
Se pare ca dintre cele 3 perimetre afectate de decizia de exploatare militantii verzi au in vedere doar Vama si Costinestiul, Adamclisi este un loc uitat de lume, daca nu este la mare nu intereseaza pe nimeni, oricum mausoleul ala e destul de spatios si pare suficient de solid cat sa gazduiasca peste cativa ani oasele localnicilor atrasi cu promisiunea unui loc de munca. Nu exista salariu cu care sa se plateasca expunerea permanenta la radiatii, tratamentele costisitoare necesare si, in general, care sa compenseze viata.

Si iata ca proaspatul premier, intr-un vartej al masurilor populiste pe care doreste sa le adopte, ca doar vin alegerile in curand (plus ca nu se stie cum ii cade si lui guvernul inca in fasa, inainte de-a invata sa mearga, abia ne-am invatat cum se ocupa Piata), printre mariri de salarii si restituirea banilor furati de la pensionari de precedentul, a facut-o si pe-asta. Haalt! Stop! Nu mai fracturam nimic hidraulic pana nu ne lamurim exact ce si cum... Dar stiti cum se duce la noi "munca de lamurire", se pluseaza la o spaga si gata, ne-am lamurit, totul e ok, nimic nu deranjeaza mediul sau sanatatea oamenilor... Asa ca stati pe faza, ca nu se stie ce urmeaza! 

Pana una-alta, cateva poze din zona, cat marea e inca albastra, coloanele de pietricele nu-s daramate de  cutremur si pescarusii isi fac linistiti siesta dupa ce si-au primit tributul de la pescari.

2 comentarii:

  1. Stii ce ma intreb? Cum au fost, totusi, facuti staplii aia totemici, de stau asa? Adica, m-am minunat ca sunt, nu m-am holbat mai indeaproape la liant. Tu?
    Cat despre Ponta si tot ce-o mai face el, eu cred ca baiatul asta e damnat la ridicol. De la alegerile pierdute ultima oara, cand cu "inseamna ca ai lor au furat mai bine decat ai nostri", tot ce are legatura cu persoana lui e... de ras. Uite, de exemplu, balba numirii unui ministru, cat de cat, al Educatiei. Pai, numai lui i se putea intampla!
    Gazele de sist si Rosia Montana sunt surori de sange. Care sange e infectat, se stie. Si va mai fi, se stie. Chit ca vrem sau nu. Ti se pare curios ca nu ne baga nimeni in seama? Crezi ca pe omuletii verzi ii asculta careva prea multa vreme? (Mie mi se pare ca, de gura lor, se recurge la un ocol, nu se anuleaza proiecte.)
    Nu ma intristeaza ca de la atatea radiatii, accidente, scurgeri si emisii voi muri de un cancer nou, galopant si agresiv (cancerul a ajuns la fel de frecvent ca raceala), dar ma descumpaneste ca harta lumii incepe sa aiba prea multe Zone. Obisnuia sa fie libera (acu' vreo suta de ani). Adica, daca ar fi sa-ti muti cochilia de melc intr-un alt loc de pe Globuloi, n-ai prea sti ce s-alegi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Din cate am observat eu (ca nu i-am atins sa nu cumva sa le tulbur ordinea fragila) stalpii nu aveau liant, erau ridicati de cineva cu un simt al echilibrului foarte dezvoltat.
    Nu e deloc ceva curios ca abuzurile asupra mediului au devenit atat de frecvente, e doar... trist. Dar cand aberatia devine norma si banul poate decide soarta unei intregi comunitati, nu ma mai mira deloc cum ajung toate Rosiile si sisturile sa se intample. Cred ca atitudinea localnicilor este de genul "mai bine sa am ce manca azi decat sa ma preocup de cancerul de maine, ca oricum candva voi muri, macar sa traiesc cat se poate de bine pana atunci", o iau ca pe un fel de "carpe diem", in masura in care a munci = carpe, eu prefer sa o fac admirand o natura cat mai curata si mai aerisita. Cand interesele sunt divergente, cele care au de partea lor "fondurile" au de obicei castig de cauza.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.