vineri, 30 august 2013

Demonii de pe Rambla

[REC]2 (2009)

Am vazut [REC]1 acum cativa ani. Era unul din primele filme care prelua gaselnita inovatoare pentru genul horror lansata de Blair Witch Project, aceea a filmarii cu camera de mana (exploatata ulterior de toata cinematografia americana cu pretentii de horror), care i-a adus acestuia din urma incasari uriase si l-a transformat intr-unul din cele mai bine vandute filme independente din istorie. Am avut ceva ezitari sa ma uit la sequel, pentru ca de multe ori continuarile sunt opera unor producatori, scenaristi sau regizori ramasi in pana de idei care vor sa mai stoarca ceva din succesul primului film, insa cum eram in "horror mood", acea stare in care vreau sa vad un horror bun (adica nu american) si n-am putut sa urmaresc filmul coreean pe care mi-l propusesem, am ajuns la filmul spaniol de fata.
Daca n-ati vazut primul film al seriei, n-am sa va stric placerea vizionarii, amintesc doar ca intr-o casa din Barcelona, de pe Rambla, se intampla lucruri ciudate si o jurnalista intra sa investigheze impreuna cu o echipa de pompieri. Cum bine intuiti, nu se mai intorc, dar nu va grabiti sa-i considerati morti, fiindca in partea a doua trupele de elita, SWAT, vor intra in actiune, si poate-poate mai sunt sanse sa gaseasca unul - doi din prima misiune in viata ;). 
Cum operatiunea este una strict secreta, camerele de filmat publice sunt interzise, asa ca singurele imagini pe care le primim pentru o vreme sunt cele ale agentului SWAT care filmeaza si cele de pe camerele instalate pe castile de protectie. Spun pentru o vreme fiindca, la un moment dat, niste aventurieri vor gasi o cale sa intre in cladirea bine pazita, cu consemnul "nimeni nu intra, nimeni nu iese pana nu se face recunoasterea vocala a celui ce conduce operatiunea". In afara lui, nimeni nu stie exact de ce se afla acolo, cu ce se confrunta, care sunt riscurile si nici ca, odata incheiata misiunea, fiind atat de secreta, pentru ei nu va mai exista posibilitatea parasirii cladirii. 
Si nu vreau sa va stric surpriza, asa ca va spun doar ca, daca n-ati vazut primul film, dar sunteti amatori ai genului, vedeti-le pe amandoua, in ordinea corecta. Daca l-ati vazut dar ati avut ezitari, ca si mine, sa continuati, dati-le deoparte, fiindca 2 nu este o repetare a lui 1, ci duce mai departe povestea, ne ajuta sa intelegem mai multe din cele petrecute in prima parte, cum a inceput totul. Continuitatea asta se petrece si de sine statator, in cadrul filmului: vezi secvente pe care la inceput nu le intelegi, nu stii cum si de ce, in afara membrilor misiunii, te trezesti la un moment dat cu alte personaje, insa puzzle-ul se construieste treptat si, la sfarsit, ajungi sa ai imaginea clara a faptelor petrecute. Mi s-a parut chiar mai bun decat primul, fiindca este inventiv, ofera perspective si puncte de vedere diferite, are un final imprevizibil, suisuri si coborasuri, mult dinamism si o tensiune foarte bine dozata. 
Visez la momentul cand un regizor / scenarist roman va veni cu un horror bun... Se plang de lipsa mijloacelor, de dificultatea finantarii, dar pentru un astfel de film nu e nevoie de cine stie ce resurse. E drept, ca nici nu si-ar mai gasi locul probabil la Cannes. Si cine ar vrea, din cinematografia romaneasca, sa locuiasca intr-o nisa?! Méliès d'Or nu suna la fel de faimos ca Palme d'Or, nu-i asa?
Iar filmul lasa loc pentru o multime de speculatii in legatura cu continuarea seriei, care naste o usoara confuzie: [REC] 3, din 2012, nu are legatura cu povestea noastra. Se pare ca despartirea celor 2 regizori de la primele doua filme ale seriei l-a determinat pe unul dintre ei, Paco Plaza, sa-si faca propriul film, intr-un cadru total diferit. Celalalt, Jaume Balagueró, va veni in 2014 cu [REC]4, ceea ce pare a fi adevarata continuare a povestii ce o are in prim-plan pe jurnalista Angela Vidal (Manuela Velasco). Si nu dati atentie remake-ului american (cum se mai reped ei sa preia ideile bune ale altora si sa le strice!), Quarantine, nici daca va place Jennifer Carpenter.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.