vineri, 14 februarie 2014

Sex si moarte

Philip Roth - Teatrul lui Sabbath

Cand ai un nume precum Sabbath (si ma gandesc la sensul ceremoniilor nocturne ale vrajitoarelor), viata nu-ti poate fi decat un lung sir de excese, de desfranare si orgii, parca pentru a uita, prin momentele de descarcare a tensiunilor, moartea ce a pecetluit soarta inca din copilarie. Un frate pierdut in razboi i-a indepartat mama, prima sotie pare sa fi disparut in neant, amanta unei ttinereti sexuale tarzii ce a durat treisprezece ani moare si ea. 
"In materie de excese, necunoscuta e intotdeauna pana unde mergi cu excesul". Sa fie excesiv libidoul lui Sabbath, teatrul sau indecent de pe Broadway, o arta dusa dincolo de limitele morale acceptate (pe care unii le au setate extrem de jos, la un prag apropiat de purismul victorian), fetisismul manifestat pentru obiectele de lenjerie ale adolescentelor, sau este chiar dincolo de exces posibilitatea ca un supermarket sa fie construit deasupra locului unde eroul isi are ingropata familia?! O lume nebuna, ce-si vede linistita de cumparaturi intr-un fost cimitir, gata sa judece si sa se simta ofensata cand prea putin respectabilul cetatean ajuns sa-si impinga excesul pana la cersetorie o socheaza, o indigneaza si o scarbeste, este ca un curent impotriva caruia teribilismul personajului nostru inoata de cand se stie. 
Excesiv este si scrisul lui Roth, care nu-si menajeaza deloc cititorii cu detaliile perversiunilor lui Sabbath. Mi-a fost greu sa asimilez anumite pasaje, au fost pagini care mi-au slabit interesul doar pentru a mi-l starni apoi din nou. Am gasit cam obositoare lungile discursuri despre sex, pozitii, miscari... Poate pentru ca in domeniul asta prefer simbolul descrierilor explicite, si Roth stie sa faca  asta foarte bine, a dovedit-o in alte carti. M-a cucerit insa firul amintirilor si al istoriei de familie, povestea pe care Roth o spune atat de frumos, dar m-am cam plictisit - da, acesta este cuvantul, nu e vorba de pudoare ci mai degraba de incapacitatea mea de a priza sexul explicit in literatura - la lungile scene erotice ce se revarsa pe alocuri intr-un delir mental ce confunda realitatea cu fantezia.
Teatrul lui Mickey Sabath, papusarul falit ce-si manipuleaza apropiatii ca pe marionete, regizand pentru fiecare propriul spectacol, nu are nimic sacru. Dimpotriva, machiavelismul eroului imagineaza scenarii complexe intr-un permanent joc de putere imbibat de erotism, un joc fara invingatori, doar cu invinsi, intr-o revarsare fascinanta de amintiri si momente ale unei vieti privite dinspre partea finala.
Teatrul lui Roth, papusarul diabolic ce-i declanseaza eroului mecanismele interioare, este inca si mai lipsit de prejudecati, de reguli si conditionari sociale. O lume moarta prinde viata sub bagheta magicianului, intregind universului acestui ireverentios personaj care este Sabbath, ce-si refuza maturitatea si traieste intr-o tinerete vesnica, lipsita de resposabilizare, facandu-si o placere din a le produce disconfort celor din jur, oameni conventionali si stersi intr-o lume plina de reguli. 
Cu cat eroul incearca sa fie mai detestat, mai jalnic, cu atat l-am adorat mai mult. Acolo unde altii vad misoginism si egoism, eu am vazut disperare, nevoia enorma de supravietuire prin apropierea fizica pentru a se simti viu, legaturile profunde, mai intai cu fratele mort in razboi, apoi cu Drenka, amanta croata. Odata pierdute aceste legaturi, echilibrul sufletesc este distrus si calea catre exces e libera.
Este o alta carte cruda, trista asa cum Roth ne-a obisnuit, magistral scrisa, unde vocea interioara a personajului se joaca exact vrea ea cu fluxul constiintei si cu corzile narative (nu pot sa-mi scot din minte imaginea unui papusar ce manipuleaza cititorul) pentru a crea un alt personaj memorabil al literaturii: 
"Morris Sabbath "Mickey"
Iubit curvar, seducator, 
sodomist, persecutor al femeilor, 
distrugator de principii morale, corupator de tineri, 
uxoricid, 
sinucigas 
1929 - 1994 "
Cate din cuvintele de mai sus, alese ca epitaf chiar de Sabbath, sunt adevarate, va las sa aflati singuri.
Mi s-a parut o postare potrivita pentru Valentine's Day :). Sa fiti iubiti!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.