vineri, 20 martie 2015

Urasc musulmanii?

 

La noi a fost doar un fapt divers, necomentat prea mult in presa. Daca nu sunt implicati romani sau persoane publice, e o stire neinteresanta. De acord ca, pentru un sistem sanitar bolnav, sunt importanti si baba externata si lasata in voia sortii care moare pe un camp, si bebelusul nascut si - ghinion, nu a stat nimeni la prindere si uite cum a - scapat pe podea,  dar vrem sa credem ca sunt cazuri izolate. Dar ce s-a intamplat in Tunisia cu niste oameni plecati in croaziera, in vacanta, e poate mai grav decat ce s-a intamplat in Franta, cand a vuit toata lumea. Dar nu a facut aceeasi valva, nu a avut aceeasi expunere. 22 de neica nimeni, care nu se numesc Cabu, Charb sau Tignous. Doar niste cetateni obisnuiti carora ce le-a trebuit sa plece in vacanta intr-o zona de risc, asa cum a devenit si Africa de Nord. De ce ar interesa presa din Romania?! 
Pentru mine, e la fel de grav. Indiferent ca esti un caricaturist din Paris cunoscut de intreaga lume sau un informatician din Torino, o femeie insarcinata din Spania sau o avocata din Anglia, de care au auzit doar prietenii si cunoscutii, niste japonezi, germani sau columbieni, aflati pe vasele MSC si Costa. Cu totii sunt alte victime nevinovate ale razboiului mondial al terorii in care traim.  Sunt oameni. Poate e chiar mai grav in cazurile astea, unde nu exista vreun pretext, vreo justificare. Multi s-au grabit sa gaseasca scuze stupide atentatorilor de la Charlie Hebdo, ca au fost atatati, ca au avut o reactie (admitand cu jumatate de gura ca una exagerata) la o provocare... Dar nu despre asta este vorba. Am spus-o si atunci, o spun si acum: nimic nu-ti da dreptul sa raspunzi unui creion cu o mitraliera. Ce spun insa acum vajnicii aparatori ai lumii musulmane?! Ce i-a mai starnit? Ce i-a mai provocat pe protejatii lor? Oamenii astia, plecati in croaziera, nu erau nici evrei, sa zici ca au niste divergente istorice, nici caricaturisti ori activisti anti-ISIS, nici macar musulmani a caror atitudine "neconforma" cu preceptele Coranului trebuia corectata, erau doar niste bieti oameni aflati in locul nepotrivit la momentul nepotrivit, care poate fi, mai nou, oriunde in lume. Nu doar in lumea araba, careia turismul ii aducea bani, ci si in Europa sau America. 
Pana acum, in epoca moderna si toleranta, nu se mai punea problema ca "religia mea e mai buna decat a ta". Suntem oameni, suntem diferiti, convietuim impreuna. Treptat, unii au considerat ca e cazul sa stearga de pe fata pamantului simbolurile celorlalti. Statuile gigantice ale lui Budha din Iran au fost dinamitate. Site-ul UNESCO din Hatra, Irak, care a rezistat invaziei romane, s-a prabusit sub furia fundamentalistilor islamici. Muzeul din Mosul, orasul asirian Nimrud, biserici, temple, monumente... Invazia barbara a secolului XXI nu cruta nimic. 
Si ma intreb de fiecare data: urasc musulmanii? Nu-mi place sa urasc, nu am privit niciodata oamenii de o rasa, nationalitate sau religie global, resping cliseele national(ist)e, categorisirile de grup si inteleg ca ISIS nu s-a nascut din neant, ci a fost alimentata de actiunile Statelor Multumite, vorba lui Hrabal. Primavara araba s-a transformat in iarna. Winter is coming si nu stiu daca mai e loc de un raspuns politicos si civilizat. Dar nici atitudinea nazista "esti arab, trebuie sa mori, just in case, sa nu apuci sa arunci sa tragi tu primul in mine" nu face decat sa adanceasca prapastia. Si atunci? Sa uit ca musulmani sunt si Pamuk, si Hosseini, au fost si Mahfuz, si Avicenna si Omar Khayyam si (pentru un timp) Camus si o multime de oameni necunoscuti si neauziti pentru ca-si vad decent de viata lor? Sa ii privesc pe toti negriciosii, fie ei si indieni ori pakistanezi, cu incruntare si suspiciune doar pentru ca ar putea sa care o bomba sub cearceafuri? Confuzia pe care o resimt eu, la scara individuala, pare sa o traiasca intreaga Europa la nivel de guverne. Ce facem?! Incotro ne indreptam? 
Ma tem ca radicalismului nu i se mai poate raspunde decat radical. Si daca buba porneste de la convingerile religioase, secolul XXI, cel putin a doua jumatate, va fi unul ateu, progresist si tolerant, sau musulmanizat complet si transformat in noua versiune de Inchizitie, cu o mai mare putere de control si manipulare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.