marți, 29 decembrie 2015

Berlangganan Sekarang!


Shaun the Sheep ( TV series 2007 -)

Nu stiam de serialul de animatie cu Shaun pana sa apara "the movie". Asa am sapat si am aflat ca exista patru sezoane si ca seria (ca si filmul) e produsa de Aardman Animation, cei cu Flushed Away, Wallace and Gromit, Arthur Christmas si alte minunatii animate. Este un stop motion derivat din Wallace and Gromit,  ce-l are in centru pe Shaun, un miel naravas. Alegand solutii imprevizibile pentru a rezolva problemele aparute in viata de zi cu zi a turmei, isi baga confratii in tot felul de buclucuri, de multe ori cu complicitatea sau spre disperarea lui Bitzer, cainele de paza. Cu totii traiesc la o ferma din Anglia, impreuna cu stapanul lor care, atunci cand isi pierde ochelarii, e orb ca o cartita. Impreuna cu ei, mai sunt trei porci cam... porci, rate, de obicei victimele nefericite ale peripetiilor turmei, gaini, vaca, o capra naravasa care rontaie tot, de la legumele din gradina pana la suruburi si roti din cauciuc, pisica si oaspeti ocazionali, precum vreun soricel, o cartita sau o domnisoara oaie ce devine prima iubire a lui Shaun, taurul furios, un turist ce-si instaleaza cortul pe pasunea lor si diversi alti musafiri nepoftiti si conflictuali. 
Este un film pentru mici si mari. Cei mici se vor bucura de o animatie cu animale poznase, cu personaje bine individualizate, ce-i vor amuza si binedispune fara sa incerce sa le faca morala. Cei mari se vor distra  si ei de intamplarile pline de umor ale animalelor de la ferma, ce pot fi savurate si in doze reduse, intr-o mica pauza dintre doua reprize de lucru. Sau de facut altceva, sa nu amintesc de lucru in zile de vacanta! Fiecare episod are 7 minute, sunt simple si directe, fara nimic care sa lungeasca artificial intriga, insa subtile si istete, cu gaselnite simpatice ce trimit la cultura pop sau la cliseele vizuale ale blockbuster-elor americane. Intr-un episod, de exemplu, mielul sugar al turmei mananca o rosie tratata chimic si se transforma intr-un veritabil King Kong, ce recreeaza scena de pe Empire State Building. In altul, Shaun devine un Superman zburator prin spatiu. Episodul cand fermierul decide ca oile trebuie sa fie tunse, spre disperarea lor, trimite cu gandul la The Great Escape. Si ma opresc aici, sa nu ma apuc sa dezvalui toate micile bijuterii ascunse in ceea ce incepe, de fiecare data, ca o zi normala si linistita de pascut, pentru a se termina cu oi zburatoare, oi cazatoare din copaci, oi emigrante in cocina purceilor, oi in razboi cu albinele, oi in piscina, oi devastand frigiderul stapanului, oi, oi, oi...
De neratat pentru iubitorii umorului britanic, vor gasi in fiecare episod motive sa rada, uneori cu lacrimi, pentru ca umorul lor este eficient, direct, stoarce maximul posibil din fiecare potentiala situatie comica ce ajunge la limita dezastrului si are mai mereu accente de farsa, de banc ingenios construit.
Serialul nu are dialoguri. Personajele se exprima prin onomatopee specifice iar cele umane, privite din punctul de vedere ovin si canin, mormaie si bolborosesc neinteligibil. De aceea a fost nevoie de mai bine de un sezon ca sa ma prind ca urmaream pe YouTube o versiune indoneziana. Mi s-a prabusit un mit cand am vazut ca genericul de inceput normal nu era cel cu Sondasip (fara diacritice) pe care il stiam eu, cum ii spuneau indonezienii lui Shaun the Sheep, si ca titlurile episoadelor nu erau cuvintele fara noima pe care le vedeam scrise pe ecran, ce mi se pareau atat de firesti in graiul animalelor. Dar seria continua sa ramana savuroasa asa ca va zic, cum am vazut ca scria la sfarsitul fiecarui episod, Barlangganan Sekarang! Adica "subscribe now", versiunea indoneziana e chiar mai haioasa decat cea britanica, mai in caracterul si in genul de umor cu tenta absurda al seriei.
Si, cum zice indonezianu', ca m-au starnit acum, SELAMAT TAHUN BARU tuturor! Sa cititi/vedeti carti/filme/locuri frumoase. Eu continui ca pana acum, fara norma (auto)impusa, fara topuri si clasamente, ca mi-e usor sa aleg un titlu din  5 sau 10, cum se face la Oscaruri, dar mi-e imposibil sa aleg 10 din mult mai multe, nu stiu cate, nu-mi place sa tin astfel de socoteli, am renuntat demult la obiective de bifat si liste cu New Year resolutions, lumea din jur e prea imprevizibila pentru asa ceva... Sa gasiti cat mai multe motive de bucurie si cat mai putine de intristare!
Gata, fug sa caut niste zapada, sa nu-mi rugineasca Licuriciul in dulap!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.