marți, 29 iunie 2021

Trenul consecintelor

  

I don't feel at home in this world anymore (2017) 

Sunt multi in jurul nostru, ii vedem in fiecare zi: cel care isi tureaza masina lasand in urma o dara groasa de fum, cel care, in timp ce incerci sa te asezi la coada la supermarket intra nonsalant in fata, lasandu-te fara replica, cel care isi lasa gunoiul oriunde, inclusiv pe peluza ta unde un semn mare arata ca ar trebui sa-l stranga, cel care... stiti voi, cei care imi consolideaza mizantropia in fiecare zi cand scot capul in lume (si de aceea o fac tot mai rar, mai ales ca pandemia mi-a aratat cat este de comod sa nu ai tangenta cu oamenii reali) si ma fac sa-mi fie rusine ca apartin aceleiasi specii careia ii apartin lor. Si daca m-as porni sa spun in cate feluri se intampla asta, nu as mai ajunge sa vorbesc despre film, asa ca exemplele de mai sus, extrase chiar din el, sunt deocamdata suficiente. 
Ruth (Melanie Lynskey) traieste aceasta senzatie de inadecvare in fiecare moment. Este o femeie singura si singuratica, are putini prieteni, lucreaza ca asistenta medicala la un centru de recuperare post-operatorie si isi contempla permanent propria senzatie de inadecvare la aceasta lume, intr-o stare de melancolie depresiva in care slabele acte de rebeliune nu par sa aiba prea mult ecou. Pana intr-o zi cand, intorcandu-se de la lucru, isi gaseste casa devastata. Lipsesc laptopul si un serviciu de argintarie lasat mostenire de bunica ei. Politia venita sa constate furtul are, ca toate politiile lumii, cazuri mai importante de rezolvat... asa ca Ruth decide sa ia investigatia pe cont propriu. Pentru ca orice erou care porneste intr-o aventura are nevoie de un sidekick, va apela la spiritul justitiar al vecinului ei, Tony (Elijah Wood care, asemenea lui Daniel Radcliffe, dupa ce a devenit cunoscut publicului larg intr-o superproductie fantasy, s-a orientat spre filmele frumoase si indepedente, un pic iesite din tiparul masinii de fabricat blockbustere a Hollywoodului). Ceea ce pare la inceput usor, laptopul fiind localizat destul de repede cu telefonul, va duce la o aglomerare de cauze si efecte in momentul cand planurile celor doi se intersecteaza cu acelea ale unui grup de infractori, transformand un film care initial parea melancolic si contemplativ intr-o comedie neagra de actiune.
Debutul regizoral al actorului Macon Blair, care a scris si scenariul filmului, are farmecul contradictiilor interioare intr-un film care, vrand sa infirme imaginea pesimista asupra umanitatii, reuseste subtil sa o confirme, cu ironie, umor, o violenta graduala starnita de confuzii si accidente, gasindu-si ritmul perfect pentru a ne pune in fata o poveste a zilelor noastre impinsa la extrem in consecintele sale generatoare de alte efecte. Ne rostogolim alaturi de eroi, razbunatoarea Ruth si entuziastul idealist Tony, pasionat de arme ale artelor martiale pe care nu prea stie sa le manuiasca, intr-un sir de aventuri ce capata amprenta unui incredibil asumat. Unul din marile merite ale filmului este ca, amplificand trasaturile personajelor, dandu-le o aparenta de farsa, gesturile lor devin firesti, astfel incat pana si a fura un tigru impletit din lemn de pe o peluza poate deveni un act de suprema razbunare si un mar al discordiei. De aici tasneste imprevizibilul, ce se transpune intr-un ritm alert si in umor chiar si in cele mai tensionate momente. Pornind de la o tema de reflectie asupra societatii divizate in care unii nu-si mai pot gasi locul, o tema ce poate fi serioasa si apasatoare, ajunge sa demonstreze intr-o dozare treptata, bine facuta, cum uneori cineva poate deveni ceea ce uraste mai mult, fara a-si duce ideea in derizoriu, ci dandu-i forta chiar prin modul sau de abordare. 
Coloana sonora variata, alcatuita din pasaje pop, hip-hop, country si hard rock, dialogurile, construite destul de succint, dar cu verva si umor, comunicand ceva despre personaje, nu doar pentru a umple spatiile, intregesc atmosfera unui film placut ce adauga scenelor uneori violente acel spirit vesel din filmele fratilor Coen, generand o atmosfera pozitiva, in ciuda mesajului mai curand negativ pe care mi l-a transmis mie. Vedeti-l, s-ar putea sa va amuze, sa va dea de gandit, sa va relaxeze, dupa spiritul si dispozitia fiecaruia. E la un clic distanta, pe Netflix!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.