duminică, 7 martie 2021

Mafia ierbii

The Gentlemen (2019)
 
Surpriza, surpriza! Ce-am gasit deunazi pe Netflix cautand ceva relaxant de week-end? Cea mai noua productie a lui Guy Ritchie (despre care nici nu stiam ca ar fi aparut), unul dintre cei mai de succes regizori ai filmelor cu gangsteri din ultimii vreo 20 de ani. Dupa niste derapaje prin povestile lumii, cu Alladin si King Arthur, ma bucur sa vad ca omul s-a intors la ceea ce face el cel mai bine. Si nu oricum, cu o distributie de exceptie, care-i contine pe Matthew McConaughey, Hugh Grant, Colin Farrell si inca vreo cateva chipuri familiare de prin alte filme. 
Matthew Mc Conaughey il interpreteaza pe Mickey, un american care si-a construit la Londra un adevarat imperiu al marijuanei. Cand incepe sa umble vorba prin targ ca ar dori sa isi vanda afacerea, sa-si rumege linistit averea adunata cu multe riscuri alaturi de iubita lui sotie, punctul sau slab, retragerea se dovedeste a nu fi deloc una usoara. 
Asteptati-va la un film cu intrigi, jocuri de culise, rasturnari de situatie, impuscaturi si morti accidentale, dinamic si plin de umor negru. Inceputul poate parea putin mai lent, cu o prezentare a personajelor destul de detaliata, pe care un detectiv privat, Fletcher (Hugh Grant) o face in fata lui Ray (Charlie Hunnam), mana dreapta a "regelui marijuanei". Este, de fapt, un scenariu ce se infatiseaza sub ochii nostri, in toate detaliile lui, un film in film, o productie autoreferentiala in care il vedem la un moment dat pe insusi Guy Ritchie primind scenariul filmului pe care in realitate il semneaza. Detectivul il pune pe Ray in fata unei alegeri: sa dea acest scenariu unui studio de productie sau sa i-l vanda, pe bani frumosi, pentru ca toate afacerile murdare si crimele si marturiile sa dispara in neant? Ati putea spune ca raspunsul e usor, dat fiind ca vedem acest film, dar nu... situatia e mai complicata decat pare si orice solutie nu face decat sa o incurce si mai mult. Iar naratorul, Fletcher, nu ne ajuta deloc, cu speculatiile lui, cu "ce-ar fi fost daca... dar de fapt nu asa s-a intamplat".
Ce mi-a placut in The Gentlemen, care mi-a satisfacut pe deplin dorinta de a vedea un film de actiune bun, a fost, dincolo de umorul debordant, modul in care isi manipuleaza personajele si, odata cu ele, si pe spectator. Devine tot mai imprevizibil pe masura ce inaintezi, se dezvolta in mai multe directii, ne tine alerti, lipiti de ecran si ne trimite pe piste gresite, ca si pe eroii sai. Eroi care, la randul lor, sunt memorabili, incepand chiar din felul de a vorbi, de la McConaughey, ce intruchipeaza americanul profund, redneckul ridicat prin forte proprii pana in elita londoneza, la Grant cel atat de british si la accentul irlandez al unui antrenor / mentor de batausi, fosti copii ai strazii pe care ii are in grija (Farrel). 
Nu lipsesc nici interlopii caricaturali si grotesti, dar filmul pastreaza o anumita sobrietate, e strunit intr-un mod care-l fereste de exagerarile intr-o parte sau alta, nu se dezlantuie in urmariri sau bai de sange, pentru ca un gentleman are intotdeauna cai alternative de solutionare a conflictelor. Suntem departe de lumea din Snatch sau Lock, Stock..., acum ne invartim in inalta societate britanica, printre lorzi, asa ca e nevoie de o anumita tinuta.  Ceea ce nu inseamna ca e lipsit de energie, are din plin. Si mai are o coloana sonora surprinzatoare, bine aleasa, pe alocuri ea insasi creand efectul amuzant al imaginilor. Si daca tot sunt la auxiliare, as acorda o mentiune speciala si pentru costume.
Nu este un film inovator, insa este exact ceea ce mi-as fi dorit de la Guy Ritchie, sa fie el insusi, sa faca ceea ce stie mai bine, filme cu gansteri amuzante si interesante, care sa te antreneze in iuresul lor fara a prevedea cum se vor termina. Iar gaselnita cu doua scenarii intr-unul, prin care transforma personajul lui Hugh Grant in co-regizor al propriului film, poate face deliciul celor interesati un pic si de aspectele tehnice, strecurand subtil propria declaratie de dragoste a regizorului pentru arta cinematografica.
 
P.S.: Si uitandu-ma la ce mai lucreaza Guy Ritchie, ce-mi vad ochii? The Gentlemen serial tv in pre-productie. Deocamdata nu exista date privind cast-ul, lansarea sau platforma pe care va rula, nici indicii, pentru ca filmul a fost difuzat pe toate. Astept cu interes.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.