duminică, 28 martie 2021

Un proces echitabil?

 

The Trial of the Chicago 7 (2020)
 
In mod normal, nu era un film pentru mine. Nu am putut suferi Allie McBill sau cum s-o fi scriind, ca nici nu ma intereseaza, pe vremurile cand era un serial in glorie. Desi mi-a placut foarte mult Breaking Bad, nu am rezistat mai mult de vreo doua sezoane la Better Call Saul, chiar daca era construit in jurul unui personaj simpatic, prea multa logoree de tribunal in jur. Vad acum ca urmeaza sa apara sezonul 6, ceea ce inseamna ca deja a depasit ca numar de sezoane serialul din care provine eroul. Oricum, intelegeti, nu percutez la filmele unde majoritatea actiunii se petrece in tribunale. Si totusi am vrut sa vad filmul asta, si pentru cele 6 nominalizari, si pentru Sacha Baron Cohen (care este un actor bun si destul de serios cand vrea), si pentru Redmayne, Rylance si inca vreo 2-3 actori pe care-i stiu mai mult dupa figura decat dupa nume. Oricum, distributia este de remarcat. 
Si mai surprinzator pentru mine a fost ca, dupa ce am vazut filmul, mi-a si placut! Subiectul sau il reprezinta unul din cele mai mediatizate procese ale Americii. In 1968, un grup de activisti s-a adunat la Chicago in timpul Congresului Partidului Democrat, pentru a protesta impotriva Razboiului din Vietnam. Totul s-a soldat cu violente intre fortele de ordine si manifestanti, raniti, arestari si nevoia de a gasi tapi ispasitori. Vazand filmul, cumva mi-am amintit de istoria noastra recenta, de violentele din 10 august 2018 din Piata Victoriei. Asa cum acolo jandarmii i-au acuzat pe demonstranti de instigare si au fost scosi de sub urmarire penala, si la Chicago procurorul ales avea sarcina de a demonstra ca politia a fost provocata si de a obtine o condamnare importanta pentru conducatorii revoltei. Indiferent de backgroundul lor (hipioti anti-sistem, pacifisti convinsi sau comunisti moderati), protagonistii ajung sa se alieze intr-o lupta in care judecatorul este clar de partea Statului si respinge toate posibilele probe, procurorii joaca murdar si martorii, atunci cand au ceva important de spus, nu pot fi ascultati de jurati. 
Desi cea mai mare parte a filmului are ca scena de desfasurare sala tribunalului, este un film dinamic, cu replici taioase sau amuzante, alert si plin de verva, fara timpi morti. In plus, rolurile sunt interpretate excelent si chiar daca numai Sacha Baron Cohen a fost nominalizat individual si stiu ca nu se poate altfel, e unul din acele filme la care am simtit ca intreaga echipa (cel putin cei 8 care formeaza Chicago 7 - veti vedea ce este si cu al optulea - plus Mark Rylance) ar fi meritat o distinctie speciala pentru felul in care duc filmul in spate si ii dau stralucire. 
Cred ca este una dintre cele mai reusite productii ale anului si pana acum - nu am vazut inca toate filmele nominalizate, Nomadland am auzit ca ar fi cotat cu cele mai mari sanse - favoritul meu la castigarea marelui premiu. In afara distributiei, un alt punct de forta al filmului este scenariul. Atunci cand un film fara o actiune propriu-zisa se alcatuieste mai mult din mimica si cuvinte, replici si demonstratii verbale, fiecare din ele trebuie sa aiba impact, sa transmita un mesaj rational sau emotional puternic, sa creeze atmosfera sau ritm. The Trial... reuseste sa faca asta.
 Il consider un film important nu pentru ca ne arata ceva ce s-a intamplat la inceputul anilor '70 in America, ci pentru valoarea lui universala, pentru ca oricand si oriunde astfel de abuzuri ale justitiei s-au comis si se pot repeta. Oricand o institutie este aservita politic, poate profita de puterea ei pentru a se intoarce impotriva celor care cauta dreptate. Atunci cand mesajul este imbracat intr-o forma care combina ironia, umorul, reflectia sociala pentru a demonstra cum justitia poate avea doua fatete, el capata vigoare si ajunge la public.  
Before a film can be anything else—relevant or persuasive or important—it has to be good,” spunea regizorul si scenaristul Aaron Sorkin, deja castigator al unui Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat cu The Social Network. Cred ca de data asta a reusit un scenariu chiar mai bun decat atunci. Sper sa va placa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.