Documentarul, de aproximativ o ora, realizat de o televiziune americana poate fi vizionat integral aici si propune o privire obiectiva, din perspective pro si contra, asupra utilizarii marijuanei medicinale, continand pareri ale utilizatorilor inclusi in programul guvernamental (program sistat in anii '90 de guvernul american), ale unor medici care au observat la pacientii lor imbunatatiri considerabile ale starii de sanatate date de efectul canabisului asupra organismului dar si ale celor care privesc cu scepticism sau dispret aceasta metoda de tratament, ca tinand mai mult de medicina naturista. Pe baza unor cercetari efectuate de-a lungul mai multor ani, s-a constatat ca este mai eficienta decat opiaceele si aspirina in combaterea durerilor, inlatura senzatia de greata data de chimioterapie sau ajuta in prevenirea crizelor in cazul unor boli nervoase.
Daca pana in anii 30-40 era folosita ca tratament la scara larga, dupa aceea a incetat sa fie prescrisa si, ulterior, a fost introdusa in categoria drogurilor de risc maxim, alaturi de cocaina si heroina, in timp ce opiumul, morfina, metamfetamina sunt in categoria 2, putand fi recomandate in continuare pacientilor.
Recunosc, documentarul in cauza este pentru mine doar un pretext, un punct de pornire in exprimarea unor optiuni, nedumeriri, nelamuriri pe care le am de mai multa vreme, din moment ce multe dintre argumentele dezbatute sunt valabile si pentru marijuana nemedicinala. Tara arde si baba se piaptana, veti spune, probabil demersul meu pare multora la fel de deplasat ca si al celor cativa indrazneti care au iesit in Piata cu pancarte cu "Legalize weed!" si au fost repede alungati de multime. De ce?! Intr-un loc unde oricum fiecare protesta pentru orice-l interesa sau nu, de la nemultumirile sociale si politice pana la cele ale suporterilor de fotbal privind interdictia intrarii cu torte pe stadioane (in locul lor as fi protestat mai curand pentru netransmiterea CM de fotbal din 2018 si 2022, dar oricum lumea se sfarseste anul asta, asa ca who cares?) de ce "iarba" a ajuns un fel de tabu social? Exista multa dezinformare, exista la fel de multa rea-vointa si interese ale companiilor farmaceutice, exista prejudecati publicistice adanc plantate, confuzie si un mic dram de realitate de la care se porneste...
In tara care a legalizat pentru o vreme plantele etnobotanice, mult mai periculoase si tratate chimic pentru a crea dependenta (dupa cum s-a vazut cu rezultate tragice pentru unii), de ce mult mai inofensivul si naturalul canabis continua sa reprezinte un tabu?
Argumentele pro si contra sunt numeroase si, punandu-le cap la cap, s-ar putea obtine o privire echilibrata asupra beneficiilor si contra-beneficiilor plantei. A o analiza necesita timp si resurse, fiindca nu doar THC-ul, principala substanta activa, poate provoca efecte dorite sau nedorite, ci o multime de alti canabizoizi continuti de planta. Cercetarile sunt scumpe, finantatorii greu de gasit, lipsa de disponibilitate a a publica rezultatele cercetarilor e mare, dat fiind monopolul industriei farmaceutice, care prefera sa ia mai degraba in calcul canabizoizii sintetici, un fel de marijuana creata chimic si ambalata sub forma de pilule, cu mai mult profit pentru ele dar cu mai putin efect pentru pacienti.
Argumentele pe care le aduc in favoarea legalizarii (si nu vorbesc doar pentru uz medical) ar fi:
1. Intr-o lume in care alcoolul si tutunul normal sunt legale, de ce aceasta planta, cu efecte mult mai putin drastice, ar continua sa ramana ilegala? Se tot bate moneda pe substantele toxice continute de o tigara de marijuana, dar exact aceleasi substante sunt continute si in tutunul normal, este un risc individual asumat de fiecare, nu avem nevoie de o protectie impotriva vointei noastre. Stim ca "fumatul provoaca cancer" (desi ar fi de discutat si aici, cel putin ca formulare, dincolo de cacofonie, exista o asertiune ce implica faptul ca automat toti fumatorii vor suferi de cancer, ceea ce este ilegal si abuziv) si totusi continuam sa fumam, macar in THC s-a dovedit ca exista compusi anti-cancerigeni.
2. Marijuana, spre deosebire de alcool, nu predispune la violenta. Nimeni nu i-a dat cuiva in cap pentru ca era high si si-a pierdut uzul ratiunii. Peace, maaan!
3.Marijuana NU provoaca dependenta fizica, nu exista niciun fel de dovezi in acest sens, spre deosebire de alcool si nicotina. Poate genera o usoara dependenta psihica, data de starea placuta, euforica, de dorinta de a o pastra cat mai mult, dar vrem sa repetam orice experienta care ne place, normal, tine de natura umana, nu de cea a produsului.
4. De supradoza de alcool se poate muri, supradoza de marijuana nu exista, nu este fizic posibil sa fumezi cantitatea prevazuta pentru a ajunge in situatie letala.
5. Marijuana, prin canabinoizii pe care-i contine, este un tratament usor si cu efect rapid impotriva durerilor reumatice. Evident, nicio companie farmaceutica nu si-ar dori ca un astfel de leac ieftin si eficient sa fie la indemana oricui...
6. NU exista dovezi ca episoadele psihotice, maniacale, depresive, de schizofrenie sunt generate propriu-zis de fumatul ierbii, par mai degraba o stare pre-existenta pe care persoana in cauza simte nevoia sa o "aline" cu un fum. Ar fi interesant un studiu facut in Olanda, tara in care fumatul este legal, am eu asa o intuitie ca nu ar depasi media europeana a acestor cazuri, deci nimic nu duce la concluzia ca intr-adevar fumatul de iarba ar destabiliza psihic poporul, nu mai mult decat o fac politicienii prin masurile si legile adoptate, in orice caz.
7. Ceea ce nu este interzis poate chiar sa-si piarda "aura" de mister pe care o are in randul adolescentilor, a celor care doresc sa experimenteze exact acele lucruri care le sunt refuzate. Nu va temeti ca s-ar imbulzi cu totii in primul magazin de iarba si ar cumpara baloti intregi, ar fi probabil doar o tentatie ocazionala, la o petrecere, la o intalnire cu prietenii, un mod de a se relaxa inaintea examenelor (da, are si aceasta capacitate de a calma, de a reduce stressul) mult mai putin nociv decat alte forme general acceptate de escapism.
8. Cine fumeaza marijuana NU este un drogat, este ca si cum ai pune in aceeasi categorie ceaiul de valeriana si diazepamul sau fenobarbitalul.
Argumentele impotriva legalizarii sunt:
1. Romania a fost rareori in istorie la nivel social si politic un stat cu initiativa (singurul contra-exemplu care-mi vine in minte este invadarea Cehoslovaciei), intotdeauna a tras cu ochiul in ograda vecinilor pentru a urmari tendintele, curentul, valul... Suntem pasivi ca niste boi in jugul UE si urmam calea majoritatii.
2. Curentul promovat de mass-media este unul contrar, sustinut in mare parte prin dezinformare. M-a luat rasu'-plansu' la un reportaj in care crainica povestea cu o voce alarmata despre un amarat prins cu cateva grame de iarba cum ca ar fi traficant de "moarte alba". E verde, proasto, culoarea vietii, nu a mortii!
3. Derivand din cele de mai sus, opinia publica este contrara, parca il si vad pe nea Ion dandu-si cu parerea in fata unui microfon: "noi n-avem ce manca si ei ne dau droguri". Poate nea Ion ar fi mai calm si mai senin dupa o tigara cu marijuana decat dupa o posirca de doi bani savurata la birtul din colt.
4. Companiile farmaceutice au tot interesul sa nu se legalizeze ceva ce ar reprezenta o concurenta serioasa la unele dintre cele mai vandute analgezice si anti-inflamatoare.
Date fiind toate acestea, probabil ca vor mai trece multi ani pana ca o planta mult mai benefica decat tutunul sa ajunga sa poata fi fumata in liniste de orice roman, evident, cu precautiile si restrictiile necesare care oricum nu ar fi respectate (ceva de genul: "- M-a trimis tata sa-i cumpar tigari de-alea cu frunzulita verde. - Nu pot sa-ti dau, nu-i voie sa vindem minorilor. - Haide, tanti, ca nu-i pentru mine, e pentru tata! - Bine ma, ia de-aici!")
Atat am avut de spus: LEGALIZE WEED!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.