joi, 26 ianuarie 2012

Nasterea unei legende

The Water Horse - Legend of the Deep (2007)


Spuneam acum ceva timp ca voi incerca sa urmaresc si celelalte aparitii cinematografice ale lui Alex Etel, asa ca am pus mana pe acest film, pentru copii si parinti, in care Nessie, inainte sa devina celebrul si misteriosul monstru din Loch Ness, primeste numele Crusoe, se naste dintr-un ou gasit de micul Angus pe plaja si creste intr-un castel din Scotia, aratandu-se un animal de companie foarte simpatic si jucaus. 
Filmul mi-a dat senzatia de E.T. meets El Laberinto del Fauno: pe de o parte este confruntarea oamenilor cu miraculosul, cu o creatura incredibila, modul in care interactioneaza cu ea, starile pe care le provoaca, de la fascinatie, afectiune si bucuria de a avea un prieten, pana la uimire, groaza, teroare si dorinta de a il anihila, pe de alta avem un copil sensibil, introvertit, izolat, care nu accepta ca tatal sau nu se va mai intoarce niciodata de la razboi si se refugiaza in lumea lui magica, numai ca de data aceasta magia este reala, copilul traieste o poveste adevarata, la care incet-incet ii face partasi si pe cei dragi. 
As putea defini filmul drept "simpatic", un cuvant care inglobeaza, pe langa sentimente pozitive si niste retineri: in primul rand, partea de inceput, intalnirea cu povestitorul, mi se pare oarecum fortata, dar presupun ca isi gaseste ratiunea de a fi la final, pentru sugestia de continuitate. Apoi, este simplut tare ca mod de conturare a personajelor si mesajelor: cei buni sunt buni, cei rai sunt rai si urati, binele invinge, prietenia si spiritul de sacrificiu sunt valori solide. N-am inteles rostul personajului Lewis Mowbray (poate ca intermediar al relatiei mama / fiu?) si in general de ce se afla in film in loc sa fie la razboi ca un patriot ce se presupune ca era, vindecat de ranile trecute. Dupa ce m-am minunat atat ce peisaje superbe sunt in Scotia, parca ar fi Noua Zeelanda, am aflat ca filmarile chiar au fost facute in Noua Zeelanda :) Nici asta n-am inteles de ce, nu era Loch Ness destul de pitoresc pentru a aparea in film in rolul de... Loch Ness?? Animatia nu surprinde, e decenta, pare sa se fi pus mai mult accentul pe miscare, pe inglobarea imaginilor generate pe calculator in decorul real, pe interactiunea cu personajul Angus decat pe mimica propriu-zisa a creaturii... evit sa o numesc, n-as sti cum: cal de apa? dragon? dinocaine?! Un... water horse! 
Legatura sa stransa cu copilul il face pe acesta din urma sa isi recapete dorinta de viata, sa depaseasca absenta instalata in viata lui si apoi sa accepte ca prietenia inseamna si despartire, si redarea libertatii fiintei de care te-ai atasat pentru a-si urma drumul liber, in apa, mediu care la inceput i se pare ostil copilului, dar Crusoe il va proteja si-l va purta in calatorii fascinante in abisurile lacului. Si aici apare o alta inconsecventa a filmului: dupa ce baiatul este plimbat prin strafundurile lacului mult mai mult decat ar putea unii dintre noi sa-si tina respiratia sub apa, la un moment dat, intr-un moment al filmului ce se doreste tensionat, el cade in apa si-si pierde imediat cunostinta... 
Dar sa nu ne legam de detalii, nu e chiar atat de prost pe cat va asteptati dupa tot ce-am spus pana acum :) 
Filmul ramane pe ansamblu o experienta placuta, punctele forte fiind decorurile, Alex Etel si Emily Watson in rolul mamei lui Angus, minusuri are destule, dar o nota de trecere tot primeste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.