sâmbătă, 23 ianuarie 2021

Forta vitala

 

Hallgrimur Helgason - Femeia la 1000° C 
 
 Va invit sa faceti cunostinta cu Herra Bjornsson. La 80 de ani, sufletul sau arde ca o flacara, asa cum urmeaza in curand sa se intample si cu trupul, pentru care deja si-a facut programare la crematoriu. Inainte ca totul sa ia sfarsit, mai are o ultima poveste de spus, cea a propriei vieti. In nota cu care isi deschide romanul, autorul mentioneaza ca el este bazat pe unele intamplari si persoane reale, insa modelele au primit biografii fictive. 
Cel mai important dintre ele, a carui voce si perspectiva ne insoteste pe parcursul cartii, este inspirat de nepoata primului presedinte al Islandei, din viata careia decupeaza si remodeleaza o alta, aceea a Herrei, sau a lui Herr A., cum o numesc la un moment dat niste nemti care se asteptau sa intalneasca un domn si se trezesc in fata unei copile. Pe internet, unde fiecare poate deveni cine doreste, isi asuma uneori identitatea Lindei Petursdottir, o fosta Miss World reala. In biografia acestei fiinte ce fascineaza prin modul sau de a privi lumea, se intrepatrund elementele istorice, biografii reale si fapte fictive, pentru a reconstrui o alta fateta si o alta marturie a unei perioade negre a omenirii, al Doilea Razboi Mondial, dar si anii de dinainte si de dupa, intr-un iures ce ne va purta in paginile sale din Islanda in Germania, din Danemarca in Franta, din Polonia in Argentina. 
Amintirile nu urmeaza o ordine cronologica, ci pe aceea a firului memoriei, sarind din anii '30 in anii '50, din perioada razboiului in 2009, anul cand o batrana imobilizata la pat isi gaseste consolarea in propriile rememorari si in posibilitatea de a fi salvata de o grenada, o veche prietena credincioasa din timpul cand florile si bombele puteau exploda pe aceleasi pajisti iar ea, o orfana de razboi care de fapt nu era orfana ratacea  singura prin lume. Si are ce-si aminti, pentru ca multe a trait si a vazut de-a lungul drumului sau prin viata aceasta mama a trei baieti cu trei tati diferiti: intalniri cu celebritatile epocii, diplomati, artisti, cantareti (pastrand aproape de suflet sarutul lui Lennon), cruzimea copiilor din scolile daneze unde mica islandeza a fost constransa sa mearga, apoi a adultilor, acte de umilinta si violenta, scene desprinse parca dintr-o lume ireala, in care poti intalni un cal ratacit ce nu-si poate gasi drumul spre casa fara calaret, dar si doi soldati si o capra in acelasi tanc sau cadavre carbonizate de fetusi. Sunt multe razboaie in fiecare razboi si Herra le-a cunoscut pe toate, le-a supravietuit, ba chiar la batranete a avut parte si de o scurta cariera de hacker pentru a scotoci prin secretele de familie. 
Razboiul a format-o, a invatat-o sa iubeasca viata intens, sa nu-si refuze nimic, sa se arunce in bratele imprevizibilului fara sa cantareasca prea mult urmarile, in scurtul timp ce desparte copilaria de momentul cand propriul corp ajunge un camp de lupta devastat de atacurile bolilor si medicamentelor. 
"Al Doilea Razboi Mondial continua sa faca ravagii in trupul meu; e o lupta nesfarsita. Germanii au intrat marsaluind in ficatul si rinichii mei chiar inainte de Craciun anul trecut cu malignitatea lor nemiloasa si continua sa ocupe anumite zone si acum, desi Aliatii i-au facut sa se retraga din stomac si colon primavara de dinainte.  (Batalia sanilor s-a incheiat cu mult timp in urma, unul dintre ei fiind acum membru al parlamentului mamar, intr-o lume mai buna.) Rusii, in schimb, continua asaltul asupra scobiturii pieptului si avanseaza rapid catre inima, unde mai devreme sau mai tarziu se va infige steagul rosu."
Aceasta atitudine carpe diem i-a lipit uneori eticheta de usuratica, alteori a generat reactii contradictorii si inexplicabile: cum poti iubi atat de mult rodul unei relatii sexuale planificate pentru a avea acces la o mostenire? cum poti, dupa ce ai cunoscut luxul parizian, sa te retragi intr-un fund de insula islandeza pentru a accepta o vreme brutalitatea si violenta unui sot? Insa si in asta consta misterul Herrei, un personaj alunecos, pe care nu prea stii de unde sa-l apuci. Vocea ei este una puternica, plina de luciditate, cinism si umor (uneori cu tenta macabra). 
A fost un copil crescut in vremea razboiului, preluand ideologii ale adultilor fara sa le inteleaga, dar incercand sa vada oamenii din spatele uniformelor, indiferent de stigmatul care li se aplica. Trecerea spre adolescenta s-a petrecut departe de parinti, confruntandu-se singura cu procesul de maturizare si cu devastarea produsa de razboi.  A fost un adult ce nu si-a gasit niciodata locul stabil, colindand prin lume si cautand permanent ceva, poate iubirea, poate un liman unde sa-si ostoiasca focul interior, pasiunea pentru viata. A devenit o batrana ce-si pune la punct familia si face farse in lumea virtuala, acea matusa cool pe care multi si-o doresc dar poate parea uneori lipsita de suflet, enervanta in raceala afisata. 
De cele mai multe ori, cartile plasate in cel de-al Doilea Razboi Mondial, in general americane sau engleze, au o viziune unilaterala, orientata catre "cei buni". Aici nu este cazul, familia Herrei contine si anti-nazisti, dar si simpatizanti nazisti, iar ea, copil fiind, poate sa-i simpatizeze si pe Hitler dar si pe dublul sau evreu, un pretins frate geaman intalnit intr-o gara, relatarea sa creand o imagine echidistanta si urmand cu strictete perspectiva personala, subiectiva a fetei. 
Cartea se parcurge usor gratie dinamismului succesiunii tablourilor si stilului vioi-jucaus, dar asta nu o face si usor de digerat. Uneori induioseaza, alteori creeaza o reactie de respingere prin atrocitatile la care ne face martori, uneori amuza, alteori produce tristete, este la fel de contradictorie ca si personajul sau. Mi s-a parut cam inegala, cumva experientele din Argentina nu erau din acelasi film, ci dintr-unul mai slab, dar Herra m-a insotit ca o voce credibila, intr-atat incat a trebuit sa verific daca nu cumva Hallgrimur nu e prenume feminin, desi numele de familie ar fi trebuit sa se termine in -dottir daca era cazul. Dar nu, este un barbat care isi asuma o perceptie feminina si reuseste sa vada de partea cealalta a baricadei, sa inteleaga ca un barbat poate fi refugiul unei femei in vreme de razboi, dar si condamnarea ei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.