marți, 27 octombrie 2020

Ce este putred in America?

 

Who is America (2018)

Veti spune ca ma uit cam mult si des in curtea vecinului de peste mari si tari. Fie ca vrem, fie ca nu, ma tem ca el are o capacitate mai mare de influenta a tendintelor mondiale decat batrana si oarecum mai rezonabila doamna Europa, ramanand in continuare prima putere militara si economica a lumii. Asa ca nu ma pot abtine sa nu privesc spre ei "cu ingrijorare", cam cum contempla al nostru presedinte situatiile grave, si cu aceeasi capacitate de (in)actiune. 
Pe Sacha Baron Cohen nu aveti cum sa nu-l stiti. Daca nu pentru altele, macar pentru Borat, a carui continuare tocmai a aparut:  Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan. Asa ca poate sunteti familiari cu umorul lui ireverentios, frizand grotescul si vulgarul, dar care mie mi se pare teribil de adecvat pentru subiectele pe care le abordeaza si pentru personajele/personalitatile pe care le ia in vizor.
Creand seria "Who is America", cu siguranta ca Sacha Baron Cohen si-a atras multe antipatii,  ma bucur pentru el ca nu traieste in Franta, unde cand incerci sa vorbesti despre toleranta sau sa "fluieri in moschee" risti sa ramai fara cap... 
Dar fiti linistiti, in aceste 7 episoade Cohen nu ofenseaza credintele religioase ale nimanui, poate doar scandalizeaza prin stilul lui provocator cativa dintre protagonistii lor mai rezonabili, caci pe ceilalti dimpotriva, ii instiga sa-si arate pana la capat potentialul, confirmand astfel prejudecatile create in raport cu un anume tip de electorat, in rest totul e bine. Personajele pe care le interpreteaza (stereotipuri ale diverselor tipologii de extremisti americani) isi provoaca interlocutorii sa scoata ce e mai "bun" din ei. Ei sunt un fost agent israelian Mosad, expert in tehnici anti-teroriste, care-i invata pe americani - intamplator sau nu votanti ai lui Trump si sustinatori ai libertatii de a detine/folosi arme - sa se protejeze si sa invete tehnici adecvate de lupta impotriva "dusmanilor" natiunii, un liberal cu preferinte  si obiceiuri sexuale/de familie bizare, un excentric fotograf de moda italian, un jurnalist extrem de republican si cu un look extrem de redneck, un fost puscarias care doreste sa se reabiliteze (de obicei prin arta) si un... nici n-as sti cum sa-l definesc pe tipul care pretinde ca are o emisiune pe YouTube cu jucarii tip surprize pentru copii si incearca, in acelasi timp, cu ajutorul unui invitat, sa explice diverse lucruri inadecvate pentru varsta micilor privitori... Sper ca nu am uitat pe nimeni. 
Cu fiecare dintre aceste personaje, abordeaza diversi indivizi, nu de putine ori importanti la nivel local sau chiar national. E un fel de mockumentar, dar e mai mult decat atat. In urma aparitiei in episoadele sale, au fost distruse niste cariere, si pe buna dreptate. Cazurilor despre care stiu ca au dus la demisii le-am urmarit consecintele tocmai pentru ca mi s-au parut atat de incredibile incat miroseau a fake, am crezut ca e un fel de demonstratie si ca oamenii aia nu exista cu adevarat, nu au cum... Ei bine, unul dintre ei membru al Congresului, celalalt un critic culinar, ambii au devenit "fosti" in urma aberatiilor la care au putut ajunge in timpul filmarilor. 
Poate sa para o satira superficiala, ingrosata, dar surpriza a fost sa constat ca totul era pe bune. Si cum tonul face muzica, episoadele SUNT de prost gust, de acord, dar tocmai pentru ca protagonistii lor sunt de un prost gust incredibil. Si cand spun gust, ma gandesc si in sensul propriu, la episodul cu marele critic culinar... Mi-am inchipuit mereu ca creierul uman este conditionat si ne sugestioneaza sa nu ne placa un lucru care nu este ok sa ne placa. Se pare ca acelui individ, un anume tip de carne (care, evident, nu era ceea ce se presupunea a fi) nu doar ca nu i-a starnit mecanismele de alerta pentru a-l convinge sa nu o guste, dar a impins mult mai departe episodul decat isi imagina chiar si autorul lui. Cam la fel au fost si alte situatii, de exemplu cele care implica par pubian si tehnici de aparare de teroristii islamici. 
Poate sa para grotesc, vulgar, incredibil, imoral, dar este in primul rand socant.  Nu prin faptul ca e politic incorect tot ce se intampla pe acolo, cand vezi ca exista in America astfel de oameni reali. Probabil ca ei exista pretutindeni  si, daca li se da ocazia sa se afiseze, o vor face. Dar una este sa fii un marunt trumpist din Texas si alta sa fii un membru al Congresului, o persoana cu vizibilitate si influenta. Este infricosator sa vezi ca fictiunea de la care porneste personajul interpretat de Cohen este de multe ori depasita de realitate. Pana unde se poate intinde coarda? Chiar si pana acolo unde cineva care nu a ucis pe nimeni niciodata sa fie convins ca a facut-o si sa nu aiba remuscari... 
Te face sa razi, dar e mai mult un rictus, o combinatie intre hazul de necaz si neputinta de a apela la argumente rationale, pentru ca unii oameni nu pot fi convinsi cu argumente, nu pot face fata unei discutii, ci doar imbratisa conspiratii si fake news cat mai spectaculos impachetate. De data aceasta, Cohen ii transforma pe ei in continutul pachetului si ni-i livreaza in toata splendoarea lor dureros de reala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.