miercuri, 29 februarie 2012

Maruntisuri oarecum simpatice


Mathias Malzieu - Mecanica inimii

Banuiam de cand am aflat subiectul cartii ca va fi o poveste bittersweet, insa doua cuvinte mi-au rezonat in minte in ritmul tic-tacului unui ceas: Tim Burton! Tim Burton! Tim Burton... Trebuie sa o citesc! Zis si facut, carticica a fost  oarecum ceea ce ma asteptam: o poveste pentru oameni mari, care amesteca steampunk-ul cu mirajul fanteziei si atmosfera gotica, gingasa ca o bijuterie fragila, la fel de fragila ca inima lui Jack, personajul principal nascut la Edinburgh in 1874, in cea mai friguroasa noapte, abandonat de mama sa in casa doctoritei-vrajitoare ce l-a adus pe lume si i-a salvat viata, montandu-i pe post de peacemaker un ceas cu cuc. Regulile pe care va trebui sa le respecte intotdeauna sunt stricte: "Intai de toate, nu atinge acele. In al doilea rand, stapaneste-ti mania. In al treilea rand, niciodata, nici in vecii vecilor. nu te indragosti. Caci atunci, pentru totdeauna, acul care arata orele la ceasornicul inimii tale iti va strapunge pielea, oasele ti se vor sfarama, iar mecanica inimii se va strica iarasi."
In ziua in care implineste 10 ani, Jack va simti primii fiori ai dragostei, pentru o dansatoare andaluza, Acacia, ea insasi o aparitie ciudata si misterioasa: "Bratele ii seamana cu niste ramuri, iar parul ondulat de abanos ii invaluie chipul ca umbra unui incendiu. Nasul bine conturat este atat de mic incat ma intreb cum de poate respira - dupa parerea mea, e doar de decor. Danseaza ca o pasare in echilibru, suspendata pe tocuri cui". Vor trece anii pana sa o revada, ani lungi de asteptare si speranta, in care va cunoaste multa tristete si umilinta cauzata de atitudinea celor din jur fata de structura lui diferita, va calatori pana departe, in Granada, insa regasirea Acaciei este doar inceputul unor noi suferinte. 
Autorul cartii este solistul vocal al unei trupe rock din Franta, Dyonisos, care a transpus povestea si in muzica, pe albumul La Mécanique du Coeur (2007). Drepturile de ecranizare au fost cumparate de Luc Besson (hmmm si cat de Tim Burton era :(( ) care deocamdata a lasat proiectul in paragina (sau in asteptare?) iar Malzieu va scrie scenariul. O mostra a felului cum ar putea arata colaborarea lor, in cazul ca se va mai concretiza, aveti mai jos, Besson creand videoclipul uneia dintre piesele de pe album: 

Daca va place muzica lui Dyonisos, s-ar putea sa fie preferabil sa ascultati / vizionati albumul decat sa cititi cartea. Fiindca stiti cum e cu prajiturile prea dulci: mananci 1-2-3, dar dupa aceea parca incepe sa ti se aplece. Cam asa e si Mecanica inimii, ca animatie cred ca as iubi-o, cu conventiile si resursele genului, cu o atmosfera mai dark, dar in scris, abundenta de comparatii si metafore, incercarea de a transforma totul in ceva foaaarte sensibil si poetic mi-a cam dereglat pe alocuri mecanismele cerebrale. E o poveste care poate sa fie bine cantata, bine reprezentata vizual, dar pe hartie nu ma convinge, nu-mi da deloc senzatia ca ar fi bine scrisa pentru ceea ce se doreste, si anume o poveste pentru copilul din noi. Stilistic, nu se hotaraste daca sa fie un poem in proza, sa ne ia ochii cu imagini frumoase sau sa ne impresioneze prin istoria propriu-zisa, aceea a unei iubiri tragice, e ca si cum ai vrea sa scrii Corpse Bride, de exemplu, dupa ce l-ai vazut si fara sa fii un scriitor foarte experimentant sau cu o buna intuitie. Nu ai cum sa esuezi total, fiindca ai materialul, acel quelque chose, dar este quelque chose qui cloche, daca intelegeti ce vreau sa spun. Mesajul, cel al incapacitatii indeplinirii unui vis numai din cauza barierelor interioare, tinde sa se dilueze pe final, dezvoltarea personajului, ajuns sa se impiedice in propriile limitari, te indeparteaza cumva de el. Asta nu-mi diminueaza insa interesul de a vedea filmul, daca va aparea vreodata.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.