duminică, 26 februarie 2012

Oscar 2012: previziuni, pronosticuri, predictii, preferinte

 Oscar 2012 

Inca vreo 24 de ore pana incepe circul mediatic... adica show-ul cu tot ce implica el: poleiala, chic, covor rosu, show-off, toalete, lacrimi, emotii, frustrari, betiile de dupa, etc.etc. Nu prea ma preocupa latura mondena (cine cu ce de unde se imbraca, cu cine se afiseaza, ce coafura are), stiu doar ca Sacha Baron Cohen va fi o aparitie interesanta in costumul sau de dictator, a obtinut pana la urma acceptul organizatorilor, desi in prima instanta ii fusese refuzat. De asemenea, cautarea prezentatorului / prezentatorilor s-a dovedit o intreprindere la fel de dificila pe cat era anuntata in primul clip de promovare a evenimentului, mai multe nume s-au vehiculat, printre care Eddie Murphy si The Muppets, se pare insa ca ultimul ramas este Billy Crystal. 
Sa trecem insa la nominalizati: 

Cel mai bun film: 

"The Artist" Thomas Langmann, Producer
"The Descendants" Jim Burke, Alexander Payne and Jim Taylor, Producers
"Extremely Loud & Incredibly Close" Scott Rudin, Producer
"The Help" Brunson Green, Chris Columbus and Michael Barnathan, Producers
"Hugo" Graham King and Martin Scorsese, Producers
"Midnight in Paris" Letty Aronson and Stephen Tenenbaum, Producers
"Moneyball" Michael De Luca, Rachael Horovitz and Brad Pitt, Producers
"The Tree of Life" Nominees to be determined
"War Horse" Steven Spielberg and Kathleen Kennedy, Producers

Eu as da cu ambele maini Oscarul Artistului, asta insa fiindca n-am vazut Hugo (si ma voi abtine pana apare pe ecrane, nu vreau sa ratez experienta cinematografica in toata splendoarea sa). N-am vazut nici Extremely Loud..., dar am citit cartea si cam stiu despre ce este vorba. "Globurile" au avut doua categorii, drama, unde a castigat mediocritatea de Descendants si comedie/musical pentru superbul "musical" fara cuvinte (ce-i drept, avea coloana sonora frumoasa, dar tot nu justifica incadrarea) The Artist. Nu aveau ce cauta aici (zic eu) Moneyball, War Horse, The Descendants. Marele absent: Melancholia. Ma tem sa nu castige: The Descendants. Pronostic: The Artist

Actor in rol principal: 

Demián Bichir in "A Better Life"
George Clooney in "The Descendants"
Jean Dujardin in "The Artist"
Gary Oldman in "Tinker Tailor Soldier Spy"
Brad Pitt in "Moneyball"

Le-am vazut pe toate, am scris la fiecare cand a fost cazul despre prestatiile care m-au impresionat sau nu. In primul rand, l-as premia din toata inima pe Dujardin pentru un rol greu, pentru modul cum si-a folosit atuurile prin limbaj non-verbal, reusind sa imbine conventiile filmului mut cu exigentele spectatorului actual. Clooney nu se mai joaca pe el, dar nu mi se pare un motiv suficient sa castige, mai degraba as premia clasa lui Gary Oldman sau prestatia lui Demián Bichir, chiar daca la cel din urma, dupa cum spuneam in impresiile despre film, intrarea in rol a fost usurata de experienta personala. Brad Pitt nu m-a impresionat, e ok dar nu mi-a dat senzatia unei partituri consistente si nu cred ca avea ce cauta aici. Ma tem sa nu castige: Clooney sau Brad Pitt (desi nu-l vad pe Pitt cu sanse). Pronostic (si favoritul meu): Jean Dujardin

Actor in rol secundar: 
Kenneth Branagh in "My Week with Marilyn"
Jonah Hill in "Moneyball"
Nick Nolte in "Warrior"
Christopher Plummer in "Beginners"
Max von Sydow in "Extremely Loud & Incredibly Close"

Am vazut 3 din 5. Nu stiu despre  von Sydow si Nolte, Hill nu prea merita mentionat, dar aici am un favorit clar si detasat, Christopher Plummer, excelent!  Pronostic: Kenneth Branagh (am eu asa un feeling ca vor simti nevoia sa dea un Oscar pentru interpretare si lui Marilyn, iar sectiunea feminina principala este cam aglomerata... s-ar putea sa fie aici trofeul de compensare) dar sper sa fie gresit!

 Actrita in rol principal:
Glenn Close in "Albert Nobbs"
Viola Davis in "The Help"
Rooney Mara in "The Girl with the Dragon Tattoo"
Meryl Streep in "The Iron Lady"
Michelle Williams in "My Week with Marilyn"

Aici am lacune. Nu am vazut din Albert Nobbs si Iron Lady decat trailerele, dar intuiesc ca Glenn Close face un rol mare. Viola Davis mi-a placut, dar face un rol de "dati-mi Oscarul, i want it now!" Meryl Streep imi place mult in general, ma tem insa ca, avand deja premiul in palmares, nu va avea castig de cauza. Michelle Williams a reusit si ea sa fie convingatoare ca Marilyn, nu am vazut "dragonul tatuat" si nici nu intentionez prea curand, asa ca n-am nicio parere despre Rooney Mara. Ma tem sa nu castige ea, mi-as dori sa fie Meryl Streep (a luat si Globul, dar la fel Michelle Williams). Lipsesc, spre deosebire de Globuri, fetele din Carnage, poate ar fi meritat macar o nominalizare, dar in locul cui? Poate al dragonesei tatuate.  Pronostic: Viola Davis (partial meritat, partial compensatoriu). 

Actrita in rol secundar: 
Bérénice Bejo in "The Artist"
Jessica Chastain in "The Help"
Melissa McCarthy in "Bridesmaids"
Janet McTeer in "Albert Nobbs"
Octavia Spencer in "The Help"

Singurul nevazut este, dupa cum spuneam mai sus (nu, nu mi-am completat golurile in ultimele 5 minute) Albert Nobbs. Mi-a placut Jessica Chastain, dar cred ca in perceptia generala este eclipsata de Octavia Spencer,  inclin spre Jessica si fiindca personajul mi-a fost mai simpatic, rolul mai putin ostentativ, exprimand un alt fel de sentimente, mai delicate. As vedea-o si as prefera-o pe Bérénice Bejo castigatoare, dar ma tem ca va fi Octavia Spencer. De fapt depinde de verdictul de la rolul principal. Daca nu castiga Viola Davis, Octavia Spencer castiga 100%. Altfel, poate are si Bérénice Bejo o sansa... 

Film de animatie
"A Cat in Paris" Alain Gagnol and Jean-Loup Felicioli
"Chico & Rita" Fernando Trueba and Javier Mariscal
"Kung Fu Panda 2" Jennifer Yuh Nelson
"Puss in Boots" Chris Miller
"Rango" Gore Verbinski

Nu am vazut A Cat in Paris, nici Chico & Rita. Asa ca pronosticurile mele au in vedere numai celelalte filme. Mi-au placut si Panda si Rango, mai mult Rango, pe care as vrea sa-l vad castigator. Sper sa nu vad "motanul incaltat" premiat. Ma mira faptul ca invingatorul de la "Gloabe", Tintin, nici nu a fost luat in calcul. Pronostic: Rango (go go!)

Art Direction
"The Artist" Production Design: Laurence Bennett; Set Decoration: Robert Gould
"Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2" Production Design: Stuart Craig; Set Decoration: Stephenie McMillan
"Hugo" Production Design: Dante Ferretti; Set Decoration: Francesca Lo Schiavo
"Midnight in Paris" Production Design: Anne Seibel; Set Decoration: Hélène Dubreuil
"War Horse" Production Design: Rick Carter; Set Decoration: Lee Sandales

Pentru cine nu stie, "art direction" nu implica regia propriu-zisa, ci modul in care se unifica viziunea diversilor creatori ai scenelor unui film. Are legatura cu aspectul vizual, contraste, modul in care sunt folosite si imbinate elementele vizuale, cum transmit mesajele, cum comunica emotia, starile exprimate pe ecran. Din punctul asta de vedere, simt ca lipseste de aici Tinker, Tailor....  Warhorse si Midnight... au imagini frumoase, Harry Potter mizeaza prea mult pe magie (prin urmare si pe efecte speciale) pentru a fi luat in calcul, cu Hugo ramane cum am stabilit, si anume nu stiu, pentru The Artist a fost o provocare careia cred ca i-a facut fata cu mult succes. Pronostic: The Artist. Nu m-ar deranja deloc daca ar castiga: Hugo. 

Cinematography: 
"The Artist" Guillaume Schiffman
"The Girl with the Dragon Tattoo" Jeff Cronenweth
"Hugo" Robert Richardson
"The Tree of Life" Emmanuel Lubezki
"War Horse" Janusz Kaminski

Vorbim acum despre premiul pentru crearea imaginii, partea de fotografie, imaginea propriu-zisa care ne apare pe ecran, cu elemente statice sau in miscare. Cu mentiunea ca orice premiu in plus pentru Artist este un bonus de care ma bucur, parca simt ca la categoria asta ar trebui sa fie luat in calcul serios Tree of Life. Asa ca indraznesc pronosticul: The Tree of Life. 

Costume Design:
"Anonymous" Lisy Christl
"The Artist" Mark Bridges
"Hugo" Sandy Powell
"Jane Eyre" Michael O'Connor
"W.E." Arianne Phillips
 Nu cunosc celelalte filme din competitia pentru acest premiu... Dar tendinta am vazut ca este aceea de a acorda premiul filmelor de epoca, mai ofertante din punctul de vedere al costumelor, cu cat mai dantelate si mai complicate cu atat mai bine, asta cand nu este vreun film fantasy sau SF cu costume iesite din comun, asa ca tind sa-mi orientez pronosticul, fara sa fie bazat pe ceva in mod special, decat pe o privire fugitiva la trailere spre un Anonymous sau Jane Eyre... Ok, dau cu zarul: Pronostic: Anonymous.

Regie:
"The Artist" Michel Hazanavicius
"The Descendants" Alexander Payne
"Hugo" Martin Scorsese
"Midnight in Paris" Woody Allen
"The Tree of Life" Terrence Malick
Pot sa zic ca vreau sa castige Hugo? Pot!? pot??? Nu pot, ca n-ar fi onest, fiindca nu l-am vazut. Biine... Hazanavicius sper. Nu vreau sa-l vad pe Malick castigand. Pronostic: The Artist!

Cam astea ar fi principalele premii, cateva cuvinte si despre alti posibili laureati:
Nu pot sa spun nimic despre documentare, mi-a placut mult Pina, dar fiind singurul vizionat ar fi cam nedrept sa vorbesc despre categoria asta. La fel cu filmul in limba straina, singurul (semi)vizionat a fost A Separation, am inteles ca ar fi mare favorit, dar mie nu mi-a placut. Footnote si Monsieur Lazhar mi-au trezit interesul, o sa le caut indiferent de rezultat.
Vad in Albert Nobbs un candidat serios la machiaj, in Tinker, Tailor.. si cred ca si Hugo candidati cu sanse la scenariu adaptat  iar Midnight in Paris ar putea castiga pentru scenariul original. 

Ma opresc insa aici, vedem maine noapte ce se intampla... Previziunile mele nu au fost mai deloc influentate de tendinta generala a "specialistilor", sunt mai mult o combinatie intre intuitie (dar se poate dovedi gresita) si wishful thinks :)
Cu aceasta, saptamana de filme - dedicata special evenimentului de maine seara - ia sfarsit, ne auzim de luni cu alte carti, filme, concerte. Rezultatele nu le voi mai discuta fiindca n-are rost, va curge probabil multa cerneala si multi pixeli se vor innegri dupa ceremonie pe seama prestatiei prezentarilor/discursurilor de multumire/toaletelor/barfelor... pentru mine festivitatea se incheie odata cu decernarea ultimei statuete. Asa ca un an cu multe filme bune, cu mai multa promptitudine in distribuirea lor de retelele cinematografice autohtone si sa avem din ce alege la anu', ca anu' asta mi s-a parut ca anu' cand a luat Titanicu' 11 Oscaruri, i-as da cam tot atatea Artistului. Sau as fi facut poate 50-50 cu Hugo daca l-as fi vazut, sper sa nu ma dezamageasca, am asteptari mari! Asta doar pentru ca filme ca Midnight in Paris, Carnage, Beginners, Melancholia, Tinker, Tailor..., A Dangerous Method, Contagion, Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides nu au fost nominalizate deloc sau nu la categoriile unde le-as fi vazut (si nu ma refer doar la cel mai bun film, actori sau regie).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.